Scarfs från tibetanska antiloper kostar 200 000 kronor.
Scarfs från sällsynta tibetanska antiloper kostar 200 000 kronor. - Foto: Shutterstock

Sällsynta antilopen dödas för 200 000 kronors-scarfs

Den tibetanska antilopen är ett hett byte bland jägare för den exklusiva bomullen, kallad shahtoosh. Med den kan man tillverka scarfs som säljs för över 200 000 kronor styck.


Kashmir anses av många som ett av världens mest exklusiva material för att tillverka textiler. Men pälsen från den sällsynta tibetanska antilopen är i en klass för sig.

Shahtoosh kallas nämligen världens mest eftertraktade vävtyg och används för att tillverka riktigt dyra scarfs. 20 000 dollar, eller cirka 200 000 kronor, behöver man betala för att köpa accessoaren.

Måste döda antiloperna för pälsen

Men eftersom det krävs päls från fyra antiloper för att tillverka ett enda exemplar, så har det lett till att hela 90 procent av populationen har försvunnit under det senaste århundradet. Detta eftersom man måste döda djuren för att kunna ta vara på pälsen.

Den tibetanska antilopen är utrotningshotad, mycket på grund av dess päls. Bildkälla: Shutterstock

Antalet antiloper var tidigare upp emot en miljon stycken, men under 90-talet så fanns det bara cirka 75 000 kvar.. Nu är den tibetanska antilopen listad som utrotningshotad och 2017 införde Kina en reviderad djurskyddslag som förbjuder försäljning, inköp och användning av produkter gjorda av djuret, enligt Djurens Rätt.

Beslagtagit över 800 produkter senaste åren

Trots detta så har man beslagtagit mer än 800 produkter mellan 2015-2018 – som innehåller shatoosh – på flygtullar runt om i världen.

– Shahtoosh är en av de viktigaste prioriteringarna för vårt kontor, säger Mathias Lörtscher, teamchef på CITES, till National Geographic.

Materialet kan kännetecknas för långa och skrynkliga hår som ofta är svåra för vävare att ta bort.

En shatoosh-scarf kräver fyra tibetanska antilopers liv. Bildkälla: Shutterstock
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!