Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Toppjuristens första uttalande om polisens misstankar: "Jag har en teori"

- 10/09/2019, 17:32 -

Toppjuristen som misstänks för att ha lejt någon att mörda advokaten Henrik Olsson Lilja uttalar sig nu om misstankarna mot henne.

Toppjuristen satt frihetsberövad i tre dygn efter att misstankarna om att hon lejt en torped att mörda advokaten Henrik Olsson Lilja riktades mot henne. 

– Polisen som sa att jag var anhållen sa först att det var anstiftan till mord, som att vederbörande var död. Det blev som en ny chock, jag kunde knappt andas och frågade om han verkligen var död, säger hon till Aftonbladet. 

Under den tiden var Henrik Olsson Lilja nedsövd, men därefter fick toppjuristen ändrad brottsrubricering. 

"Oerhört ledsen och besviken"

Polisen fick i utredningens linda uppgifter om att hon ska ha anlitat en torped för att mörda advokaten. Och bara ett par timmar efter skjutningen så greps toppjuristen. 

– Det gjorde mig självklart oerhört ledsen och besviken, säger hon.

Enligt toppjuristen själv finns det inga belägg för anklagelserna mot henne. 

– Nej, absolut inte. Självklart inte. Jag tror det låg helt andra orsaker bakom det. Det var en tanke som hade med något annat att göra, säger hon. 

Begärdes häktad

Det var under måndagen som åklagare Lucas Eriksson begärde toppjuristen häktad misstänkt för anstiftan till försök till mord. Men tingsrätten valde inte att gå på åklagarens linje då bevisningen ansågs vara för tunn. 

– Trots att jag kände mig trygg blev det en otrolig frihetskänsla när det meddelades. Jag hade haft en påfallande stark känsla av jag inte hade kontroll, som jag är van vid. Någon annan skulle bestämma om jag skulle sitta häktad en vecka, det var läskigt, säger toppjuristen. 

Hon förutsätter själv att hon fortfarande är misstänkt, men menar att hon bistått polisutredningen så att den kan jobba på ett bredare plan. 

Egna teorin

– Jag har faktiskt, men det satt hårt inne, gett förslag på en teori som jag hoppas att de undersöker, säger hon.

Toppjuristen får frågan om det rör sig om organiserad brottslighet. 

– Ja. En mycket högt uppsatt person, säger hon till Aftonbladet.

Läs mer: GW om mordförsöket på Henrik Olsson Lilja: "I princip uppklarat"
Läs mer: Efter advokatskjutningen: Toppjuristen släpps på fri fot