Måndag 20 Sep
Stockholm

Livsfara! Här är de 5 giftigaste svamparna

Håll koll på vilka svampar du kan äta och inte.
Håll koll på vilka svampar du kan äta och inte. Foto: Pixabay, Shutterstock

Att plocka svamp i skogen är mysigt och rofyllt. Men då gäller det att hålla koll på vad man plockar med sig hem. Nyheter24 hjälper dig!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När hösten faller är det också då många passar på att ta sig ut i vildmarken. Dels för den härliga luften, men också för att plocka svamp eftersom att det just nu är högsäsong för just det.

Men det är inte helt riskfritt.

Om du beger dig ut i skogen för att plocka svamp så är det (livs)viktigt att du håller koll på vilka du kan stoppa i dig och inte – annars kan du faktiskt riskera att dö.

Nyheter24 har därför skrivit en lista med fem av de farligaste svamparna, för att du ska få bättre koll innan du bjussar familjen på egenplockad svamp direkt från skogen.

1. Lömsk flugsvamp

Även kallad "Death cap" på engelska. Namnet talar väl för sig själv, kanske? Ynka 30 gram kan nämligen ta kål på en vuxen man.

Denna dödssvamp finns lite runt om i Europa och trots den stora spridningen så har det ännu inte kommit något effektiv medel mot giftämnet i svampen.

Lömsk flugsvamp. Bildkälla: Shutterstock

2. Vit flugsvamp

Den vita flugsvampen låter kanske harmlös, men ack så dödlig. Om du mot förmodan råkar få i dig en bit vit flugsvamp så tar det ungefär åtta till tio timmar innan de första symptomen på förgiftning börjar märkas. Men då är det redan försent – giftet har då redan hunnit ta sig till både lever och njurar.

Vit flugsvamp. Bildkälla: Shutterstock

3. Gifthätting

En Gifthätting varnar för fara bara av själva namnet. Svampen är i sig inte dödlig, men väldigt giftig – den innehåller nämligen amatoxin, vilket kan leda till njursvikt beroende på hur mycket du får i dig av svampen.

4. Toppig giftspindling

Mysigt namn, eller hur?

Detta är ingen svamp som uppskattas särskilt mycket av dina njurar, då det är dem som kan råka riktigt illa ut.

Precis som ovannämnda så är inte heller denna svamp dödlig, men efter några dagar så har dina njurar redan blivit förgiftade till den grad att du kan behöva gå igenom en njurtransplantation.

Toppig giftspindling. Bildkälla: Shutterstock

5. Stenmurkla

Stenmurkla är ingenting som du kan äta direkt från marken, eftersom att den är som giftigast när den är rå.

Dock så minskar mängden gift rejält om du väljer att torka eller koka svampen – länge, det vill säga. Men var hellre på den säkra sidan och plocka med dig kantareller hem istället.

Stenmurkla. Bildkälla: Shutterstock

Källa: Illustrerad Vetenskap

Ska du plocka svamp?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela