Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Se videon som kan vara beviset på att bläckfiskar kan drömma

- 06/10/2019, 13:17 -

En grupp dokumentärfilmare har fångat bläckfisken Heidi på film när hon ändrar färg i sömnen. Videon kan vara ett bevis på att bläckfiskar kan drömma.

Har du sett att din hund eller katt rör på sina ben när den drömmer? Eller kanske gör den små läten samtidigt som den rör på sina morrhår? Troligtvis drömmer alla djur, och när det kommer till bläckfiskar, så har de ett minst sagt spektakulärt sömnbeteende. 

En del bläckfiskar  skimrar nämligen när de sover, detta visar ett nytt häpnadsväckande klipp från PBS på en sovande bläckfisk. Klippet går att se högst upp i artikeln.

När vissa bläckfiskar sover skickas neuroner till deras optiska lob. Det betyder att en cell skickar ett meddelande till hjärnan. Detta leder till att deras celler, som innehåller pigment, blir aktiva. 

Det innebär en del bläckfiskar växlar färger och mönster när de sover. Denna färgskiftning fångades på video i dokumentären Octopus: Making Contact PBS naturkanal.

Klippet, som heter "Octopus Dreaming", visar en bläckfisk som heter Heidi. Heidi sitter fastklamrad på kanten till ett akvarium. Hon ändrar färg från vit, till mörkbrun, till vit och blir sedan kamouflagefärgad. 

KAN ÄNDRA FÄRG FÖR ATT DEN DRÖMMER

Klippet är kommenterat av marinbiologen David Scheel från Alaska Pacific University, han tror att Heidi drömmer när hon ändrar färg. På klippet kan man höra Scheel beskriva vad han tror att bläckfisken drömmer om, då färgskiftningarna stämmer överens med bläckfiskars dagliga sysslor. 

– Om hon drömmer är detta ett dramatiskt ögonblick. Hon ser en krabba och hennes färg ändras litegrann. Sen blir hon mörkbrun. Bläckfiskar blir mörkbruna när de lämnar havsbottnen. Sen blir hon kamouflagefärgad för att hon inte vill bli sedd när hon äter krabban som hon fångat, säger David Scheel i videon.

Dokumentären har premiär i PBS den andra oktober. 

Tycker du bläckfisken är vacker när den skiftar färg?