Greta Thunberg jämförs med nazistpropaganda från 1930-talet
Greta Thunberg jämförs med nazistpropaganda från 1930-talet. - Foto: Jacquelyn Martin AP/TT, Twitter

Greta Thunberg jämförs med nazistpropaganda från 1930-talet

Ett inlägg på sociala medier där Greta Thunberg jämförs med nazistpropaganda från 1930-talet, väcker starka reaktioner.


En person som möter både högt och lågt i kommentarsfält och på sociala medier runt om i världen just nu är Greta Thunberg. Och ett inlägg av den amerikanske opinionsbildaren Dinesh D’Souza kan vara det lägsta på ett bra tag.

Det är i en tweet från i söndags som Dinesh D’Souza verkar ha tappat greppet totalt. I tweeten syns en bild på Greta bredvid en annan bild från 1930-talet. 

Och det är inte vilken bild som helst, utan det är en bild på gammal nazistpropaganda föreställande en flicka med flätor hållandes en nazistflagga. 

Tweeten där Greta jämförs med gammal nazistpropaganda. BIldkälla: Twitter / Dinesh D'Souza

I det uppmärksammade inlägg skriver D'Souza följande:

"Barn––i synnerhet nordiska vita flickor med flätor och rosiga kinder––användes ofta som nazistpropaganda. En gammal Goebbelsteknik. Det ser ut som att dagens progressiva vänster fortfarande lär sig från den tidigare vänstern från 1930-talet".

Han syftar alltså på Joseph Goebbels, personen som låg bakom nazisternas propagandamaskineri under Adolf Hitlers styre.

Väcker starka reaktioner

Inte helt otippat så har inlägget väckt en herrans massa starka reaktioner på nätet. Vissa hyllar men mestadels är folk rasande över bilden som opinionsbildaren lagt ut.

En användare skriver:

"Jag har anmält honom för att ha trakasserat en liten FLICKA"

"Vad är ditt problem?", skriver en annan.

MER: 6 gånger Greta Thunberg har fått "kritik"

Senaste nytt

Två döda hittade i bil i Malmöhamn

Montana får inte förbjuda Tiktok

Den amerikanska delstaten Montana får inte förbjuda den populära men omstridda appen Tiktok, något som var tänkt att ske vid årsskiftet. Ett förbud skulle strida mot konstitutionen, enligt en federal domare.

Ozonhål stängs senare än vanligt

Varje år i oktober-november skapas ett ozonhål över Antarktis. Årets hål började bildas flera dagar tidigare än vanligt och forskare befarar att det kommer stängas sent.

Ljög om assistansbehov – sju åtalas

Sju personer åtalas för grovt bidragsbrott då de ska ha överdrivit eller lämnat falska uppgifter om sitt hälsotillstånd, rapporterar SVT Väst.

Örike vill ha bort mobiler i skolan

1 timme sedan
Mobiler ska förbjudas i skolorna i Nya Zeeland, enligt premiärminister Christopher Luxon i den nya konservativa regeringen.

Svenska gäng svindlar i Norge

2 timmar sedan
Svenska kriminella gäng ägnar sig även åt bedrägerier i Norge, enligt den norska storbanken DNB. De har haft god framgång, säger Sebastian E. Takle, avdelningschef på bankens enhet för arbete mot nätbedrägerier till näringslivssajten E24.