92-åring satt död i soffan, men hemtjänsten såg honom inte.
Hemtjänstpersonalen upptäckte inte 92-åringen som satt död i soffan. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Pontus Lundahl/TT

92-åring satt död i soffan – hemtjänsten såg honom inte

En son till en 92-årig man i Kristianstad blev misstänksam när hemtjänsten meddelade att pappan inte var hemma. Han ringde då en granne som tittade in i lägenheten. Och mycket riktigt var den äldre mannen där – avliden i soffan.


Anledningen till att hemtjänsten ryckte ut till mannens lägenhet var för att han inte hade öppnat för en matleverans tidigare under dagen. 

Men efter att man kommit fram för att kontrollera lägenheten så åkte hemtjänstpersonalen därifrån en stund senare – utan att ha hittat honom. 

Litade inte på hemtjänsten

Sonen till den 92-årige mannen köpte dock inte den förklaringen, och bad en granne kolla efter. Mycket riktigt så befann han sig i lägenheten, men han satt död i soffan. 

– Han var 92 år och orkade knappt gå mellan köket och vardagsrummet på grund av sina andningsproblem. Han var ingen som sprang omkring direkt, säger mannens son till Kristianstadsbladet.

Kommunen har nu anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att reda ut hur misstaget kunde ske. 

Hemtjänstpersonalen som kontrollerade lägenheten har sagt att bostaden söktes igenom utan resultat. Men kommunens loggningssystem har kunnat visa att dörren till lägenheten öppnats och stängts igen inom en minut. 

"Man har väl bara öppnat och ropat"

– Det hade räckt med att ta ett steg in i lägenheten så hade man sett honom. Man har väl bara öppnat och ropat och sen gått när man inte fått svar. Att pappa inte var där är en lögn och det förstår ju alla, eftersom han var död, säger sonen.

Nicolaj Håkansson, verksamhetschef i hemtjänsten i Kristianstad, säger att man ska utreda om det rör sig om "en enskild persons felaktiga agerande". I sådana fall kommer kommunen att se över om personen ska få arbeta kvar, skriver Kristianstadsbladet.

Läs mer: Forskare: 600 svenskar dog förra året av värmen
Läs mer: Hemtjänsten missade besöket – patient dog tre dagar senare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Den 16-åriga pojken som är misstänkt för mord på en 15-åring i Alingsås ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det meddelar tingsrätten på torsdagen.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.