Greta Thunberg
Så funkar klimatförändringarna. - Foto: TT

Superenkla förklaringen: Så funkar klimatförändringarna

Smältande glaciärer, höjda havsnivåer, stormar, skogsbränder och översvämningar. Det är nog få som har missat att vi står inför ett klimathot. Men vad är det egentligen som händer med klimatet? Nyheter24 reder ut.


Vår unga klimatkämpe Greta Thunberg, 16, har det senaste året blivit en symbol för klimatet. Hon har hyllats globalt för sitt engagemang. Men också fått en del kritik och det finns somliga som till och med förnekar klimathotet. 

Det kan vara svårt att hänga med i vad som egentligen händer med vårt klimat. Men oroa dig inte, Nyheter24 reder ut klimatförändringarna! 

Så ser läget ut i dag 

Det pågår just nu en global uppvärmning. Den globala medeltemperaturen har ökat med drygt en grad jämfört med förindustriell tid – vilket redan nu fått katastrofala följder. 

Glaciärerna smälter, vi ser en kraftig ökning av översvämningar, skogsbränder och stormar. Havsnivåerna höjs, viktiga arter och hela ekosystem hotas. 

Ett mer extremt väder väntas när temperaturen stiger. Bildkälla: TT/AP/Mark Mulligan 

Därför ökar medeltemperaturen 

Medeltemperaturen ökar nu snabbare än normalt. Det beror till största del på att vi människor bränner mycket olja, diesel, kol, bensin och naturgas – så kallade fossila bränslen. 

När vi använder fossila bränslen frigörs växthusgasen koldioxid i atmosfären. 

Den så kallade växthuseffekten är ett naturligt fenomen och utan den skulle det inte kunna finnas något liv på vår jord. Växthusgaserna lägger sig nämligen som en filt runt jorden och gör att det blir varmt, som inne i ett växthus. 

Men när vi använder fossila bränslen ökar halten av koldioxid kraftigt i atmosfären. Det gör att för mycket värme stannar kvar vid jordytan, jordens naturliga växthuseffekt förstärks och temperaturen stiger. 

Även avverkning av skog påverkar växthuseffekten eftersom växande skog normalt tar upp koldioxid. 

Det kan hända 

När medeltemperaturen stiger förändras klimatet och det får allvarliga konsekvenser runt om i världen.

Om jordens temperatur stiger ännu mer under 2000-talet, vilket FN:s klimatpanel bedömer troligt, kan havsytan stiga med en halvmeter. 

Ett mer extremt väder väntas när temperaturen stiger. Det kan göra att miljontals människor tvingas på flykt undan svält och vattenbrist. Människors hälsa kan också försämras kraftigt när sjukdomar sprider sig. 

Vår unga klimatkämpe Greta Thunberg har det senaste året blivit en symbol för klimatet. Bildkälla: TT/AP/Jason DeCrow

Det här måste göras 

Ibland kan det låta som att det kört. Men det är det faktiskt inte. Vi kan minska förändringen av klimatet om vi drar ner rejält på användningen av fossila bränslen. 

Men även om vi skulle lyckas med det kommer klimatet att reagera på våra utsläpp under en lång tid framöver. Så det gäller att agera snarast och anpassa oss för ett varmare klimat. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bryr du dig om klimatet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Malmö

"Larm om trafikolycka, Toftanäsvägen", skriver polisen på sin hemsida.

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord höjde portot – gör vinst på 127 miljoner kronor

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.