Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åkessons dolda sms till åtalade kollegan: "Kliv av så löser vi det"

- 29/09/2019, 15:25 -

Toppnamnet inom Sverigedemokraterna Stefan Jakobsson avslöjades inför valet 2018 med att ha använt skattebetalarnas pengar till bland annat dyra taxiresor. I polisförhör har nu uppgifter som involverar Jimmie Åkesson kommit fram.

Det var strax innan valet 2018 som Aftonbladet avslöjade att toppnamnet Stefan Jakobsson (SD) hade använt skattemedel till privata resor och nöjen.

Partiledare Jimmie Åkesson gick ut och kritiserade sin partikamrats agerande. Han sa bland annat att Jakobsson handlat fel och förtroendeskadligt.

– Stefan Jakobsson har fram tills nu varit en kandidat till riksdagen. Hans förtroende är riktigt skadat. Både inom partiet och utom. Reaktionerna är med all rätt väldigt starka på det som han har gjort, sa Åkesson till pressen då.

Kort därefter drog Jakobsson också tillbaka sin riksdagskandidatur, men då fick han istället en ny tjänst vid partiets riksdagskansli.

Åtalas

Under nästa år kommer han att ställas inför rätta för ett 40-tal bedrägeribrott som han misstänks ha begått under sin tid som riksdagsledamot. 

Jakobsson ska bland annat ha registrerat en privat resa och övernattning som "konferens", och därmed kunnat plocka ut omkring 4000 kronor i ersättning från riksdagen.

Han har också använt skattemedel för att finansiera en mängd dyra taxiresor – till bland annat krogar och nattklubbar.

Okända sms:et

I polisförhör har Jakobsson nu berättat om hur kontakterna med partiledaren var efter avslöjandet. 

Han uppger att Åkesson skrivit “Kliv av så löser vi det på annat sätt” i ett sms till honom.

När förhörsledaren sedan frågade Jakobsson "hur det löste sig" så menade han att det inte var några konstigheter.

– Man har använt min kunskap, som jag har för jag är faktiskt bara tjänstledig som riksombudsmannachef. Så jag var tjänstledig från partiet, för en tjänst som jag hade inom partiet. Jag återgick helt enkelt till min tjänst, har han sagt i polisförhör.

SD:s svar

Åkessons stabschef, Mikael Eriksson, har kommenterat de nya uppgifterna i ett sms till Aftonbladet.

“När det gäller specifikt sms:et så syftade Jimmie Åkesson på att han skulle kliva av sin riksdagskandidatur och att övriga diskussioner som gällde hans anställning/tjänstledighet skulle hanteras i laga ordning efter valet”, skriver han.

Mer nyheter: Sverigedemokraternas succé – får rekordhögt stöd
Mer nyheter: Så mycket mer betalar landsbygden i skatt på bensin och diesel