Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Säsongens första snövarning utfärdad av SMHI

- 29/09/2019, 19:12 -

Nu har SMHI gått ut med den första snövarningen för säsongen. Enligt prognosen kommer främst Norrbottens län få ett första smakprov på vinterhalvåret.

September börjar så sakteliga nå sitt slut, och som ett brev på posten kommer vintern för att ta över.

Detta gäller till en början framför allt norra Sverige – och säsongens första snövarning gäller mer specifikt västra delen av Norrbottens inland. 

"Extra besvärligt"

Sofia Söderberg, meterolog på SMHI, menar att det kan komma 2-5 centimeter under natten till måndag.

– Sedan väntas det fortsätta under dagen i den nordvästra delen, runt Kiruna, med ytterligare dryga 5, kanske 10 centimeter. Där kan det bli extra besvärligt, säger hon till DN.

På måndagen kommer den kyliga luften att dra sig vidare ner över Norrland och en bit över Svealand. Senare under veckan kommer luften att ha spridit sig över hela landet. 

Det kan förekomma någon dag med snö i västra Svealand under veckan, men det vintriga vädret kommer främst att hålla sig till norra Sverige. 

Hösten tar över hela landet

Under veckan förväntas den kvardröjande sommaren att helt stötas bort av hösten. 

Dygnets medeltemperatur ska understiga tio grader fem dygn i rad för att det ska klassas som riktig höst. Över stora delar av landet ser det ut att bli just så.

Läs mer: Superenkla förklaringen: Så funkar klimatförändringarna

Längtar du efter vintern?