Måndag 24 Jan
Stockholm

Kina visar upp nya kärnvapen – når hela vägen till New York

Kina rustar upp med kärnvapen.
Kina rustar upp med kärnvapen. Foto: TT

Antalet kärnvapen i världen har sjunkit markant sen kalla krigets slut. Men det finns länder som rustar upp istället – ett av dem är Kina. Under tisdagen visade de upp sina nya kärnvapenrobotar som når hela vägen till USA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kärnvapen är det mest kraftfulla vapen som någonsin har skapats. Under kalla kriget fanns det hela 70 000 kärnvapen i världen, men antalet har sedan dess sjunkit för varje år.

Det är främst stormakterna USA och Ryssland som har rustat ner. Men ett land som har rustat upp är Kina.

När landet under tisdagen firade 70 år av kommunistiskt styre visade de upp sina nya interkontinentala kärnvapenbärande robotar. 

"För att avskräcka"

Den ballistiska roboten Dongfeng (Östanvind) 41 visades för första gången upp offentligt under en enorm militärparad på Himmelska fridens torg i Peking. 

– Det är för att avskräcka. Kina vill visa att man har ett system som är toppmodernt i paritet med väst. Men det svårt att säga något om systemets exakta förmåga. Lyckligtvis har vi inte behövt se hur det fungerar i verkligheten, säger Per Olsson, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till SVT.  

Kraftigaste roboten kan nå Washington  

Kina har en kärnvapentriad vilket innebär att de har både bomber och robotar på marken, i luften och till sjöss. 

Kinas kraftigaste markrobot har en sprängkraft på över 300 gånger Hiroshimabombens sprängkraft. Dess räckvidd är på 1200 mil. Om den skjuts upp från Peking skulle den alltså nå hela vägen till New York, USA. 

När Kina firade 70 år av kommunistiskt styre visade de upp sina nya kärnvapenbärande robotar. Bildkälla: TT 

Kina knappar in militärt 

Ryssland och USA har fortfarande allra flest kärnvapen i världen. Men Kina knappar in militärt och säger att de ska bygga en försvarsmakt i världsklass till 2049. 

– Det jag ser i Kinas militära modernisering är rörelseriktningen. Man kan påstå att Kina befinner sig efter USA. Det har man gjort länge. Men gapet har krympt. Kina är betydligt närmare västerländsk kapacitet än vad man var för 20 år sedan. Frågan är var man kommer att befinna sig om 20 år, säger Per Olsson till SVT. 

Risken för kärnvapenkrig ökar 

För ett par veckor sedan lämnade 100 internationella militärer och ex-politiker in en appell till FN:s generalförsamling där de höjer ett varningens finger för kärnvapenkrig. 

Gruppen anser att risken för en kärnvapenolycka eller en felbedömning inte har varit så här stor på nästan 60 år. 

För drygt två veckor sedan bombades Saudiarabiens största oljeanläggningar och oron för att USA ska ingripa militärt i Mellanöstern växer. Vill du läsa mer om hur nära vi är ett fullskaligt krig kan du göra det här!  

Är du rädd för ett tredje världskrig?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela