Tisdag 16 Aug
Stockholm

Konflikten mellan USA och Iran hårdnar – så nära är ett fullskaligt krig

Donald Trump
Konflikten mellan Iran och USA trappas upp. Foto: TT

I helgen bombades Saudiarabiens största oljeanläggningar och oron för att USA ska ingripa militärt i Mellanöstern växer. Iran-stödda Huthi-rebellerna i Jemen har tagit på sig ansvaret för attacken och Iran har sagt att de är beredda på fullskaligt krig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På lördagsmorgonen nåddes vi av dramatiska bilder från Saudiarabien, där landets största oljeanläggningar bombades i en koordinerad drönarattack. 

Oljeraffinaderiet i Abqaiq är det största i världen och står för 10 procent av världens oljeproduktion. Enligt rapporter ska hälften ha slagits ut i attacken. 

Iran-stödda Huthi-rebellerna i Jemen har tagit på sig ansvaret för attacken och hävdat att den utförts med tio drönare. 

USA pekar ut Iran 

Den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo har pekat ut Iran som de ansvariga. På Twitter anklagar han också den Iranska presidenten Hassan Rouhani och utrikesministern Mohammad Javad Zarif för dubbelspel.

”Teheran har utfört nära 100 attacker mot Saudiarabien medan Rouhani och Zarif låtsas låtsas engagera sig i diplomatiska samtal. Trots kraven på nedrustning har Iran nu utfört en exempellös attack mot världens energiförsörjning. Det finns inga bevis för att attackerna utfördes från Jemen.”, skriver Mike Pompeo. 

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har pekat ut Iran som ansvariga för helgens attack. Bildkälla: Twitter/SecPompeo

USA stödjer Saudiarabien 

USA verkar beredda att stötta Saudiarabien militärt. USA:s president Donald Trump twittrade nämligen sent i söndags natt: ”Vi är laddade och klara”. 

Trumps besked på måndagen var att Iran med största säkerhet bär ansvaret för drönarattacken mot de saudiska oljedepåerna. 

Tonläget mellan USA och Iran trappas upp 

USA har väntat på besked från Saudiarabien om vem de tror är ansvariga. Och Saudiarabien är vana vid att kunna räkna med stöd från USA. 

Utrikesminister Mike Pompeo avfärdar alltså att attacken skulle komma från Jemen och menar att flygfoton antyder att attacken kommer från Iran och inte från Jemen i söder. 

Tonläget trappas därmed upp mellan USA och Iran. Spänningarna mellan länderna har eskalerat de senaste åren. 

President Trump har bland annat sagt upp det kärnvapenavtal som de slöt med Iran 2015. Sedan dess har han fortsatt frysa ut Iran genom ekonomiska sanktioner och exportförbud på olja. 

Nära att USA anföll iranska mål 

Senast i somras var det nära att USA anföll iranska mål. Detta efter att oljetankar blivit beskjutna i persiska viken. 

Så nära som tio minuter innan avfyrning ändrade sig Trump och motiverade det i efterhand med att ett militärt anfall hade hindrat diplomatiska förhandlingar. 

Befälhavaren för iranska flygvapnet, Amir Ali Hajizadeh, har efter det sagt att Iran konstant förbereder sig för ett ” fullskaligt krig”. 

Andra motiv bakom 

USA är till 90 procent självförsörjande på olja så de riskerar inte att drabbas avsevärt av att Saudiarabiens oljeproduktion halverats efter attackerna. 

Men det finns andra motiv som kan driva USA till ett militärt anfall mot Iran. 

Ett av motiven kan vara att USA tillsammans med sin allierade Saudiarabien vill vinna ett proxykrig mot Jemen och dess allierade Iran, skriver SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström.

Vad som blir nästa steg i den upptrappade Mellanösternkonflikten återstår att se. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.