Greta Thunberg prisas igen
Greta Thunberg får pris igen. - Foto: Stella pictures, Pixabay

Greta Thunberg prisas igen – Årets unga miljöhjälte

Greta Thunberg får pris efter pris. Nu har Världsnaturfonden WWF tilldelat henne priset som Årets unga miljöhjälte. "Greta Thunberg är unik", lyder en del av motiveringen.


Priserna bara haglar över klimataktivisten Greta Thunberg, 16. Senast den 25 september kammade hon hem Right Livelihood-priset, som även kallas för det alternativa nobelpriset. 

Nu har det blivit dags igen, för nu har Greta tilldelats Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF. Håkan Wirtén, generalsekreterare för organisationen, vill höja personer som gör skillnad på riktigt.

– Vi vill lyfta de som gör skillnad när det gäller några av vår tids viktigaste frågor – klimatet och biologisk mångfald, säger han till Expressen.

Greta Thunbergs prisregn fortsätter. Bildkälla: Graham Hughes/AP/TT

"Greta Thunberg är unik"

Det är kanske ingen högoddsare att Greta vann priset. Hon har ju trots allt inspirerat miljontals människor, världen över, för sitt globala miljöengagemang. Juryns motivering till varför Greta vann priset löd följande:

Greta Thunberg är unik. Likt ingen annan tidigare har hon satt klimathotet på agendan för en hel värld. Med saklighet och tydlighet har hon fått unga som gamla – och alla däremellan – att förstå att vi måste agera nu för att skapa ett framtida hållbart samhälle. Gretas ensamma skolstrejk har utvecklats till en världsomspännande och engagerande klimatrörelse för unga och nått ända till FN på bara ett år. Greta – om inte nu, så när?! Greta är ung nog att förändra världen med sitt beundransvärda engagemang.” 

Magnus Carlsson prisades

Greta var inte den enda svensken som prisades av WWF. Artisten Magnus Carlsson, i bandet Weeping Willows, uppmärksammades för sitt sätt att inspirera andra att leva klimatsmart.

– Det här är, för mig, ett verkligt fint bevis på att det jag försöker göra för att öka intresset och kunskapen kring miljö- och klimatfrågorna verkligen syns och gör skillnad, säger Carlsson till Expressen.

Även den svenska ekologen Pealla Thiel, grundare av organisationen End Ecocide Sverige, vann Årets miljöhjälte för biologisk mångfald.

Magnus Carlsson prisas för att inspirera till en klimatsmart livsstil. Bildkälla: Stella pictures
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Förtjänade Greta priset?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.