Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är nya teorin om varför kvinnor får orgasm

- 07/10/2019, 11:34

Anledningen till att män får orgasm är ganska så självklar. Men varför kvinnor får det har länge gäckat forskarna. Nu verkar de kommit ytterligare ett steg närmare i att lösa gåtan.

Vi ser det som en sjävklarhet att kvinnor ska kunna få orgasm – precis som män. Men ur ett rent evolutionärt perspektiv har forskare länge undrat varför kvinnor egentligen kan uppnå klimax.

Frågan är varför kvinnor får orgasm om det inte är avgörande för att vi ska kunna få barn, som syftet är med mannens orgasm.

Forskare har tidigare spekulerat i att den kvinnliga orgasmen utvecklats för att hjälpa spermierna på vägen genom sammandragningar eller för att få kvinnan att känna ett starkare band till sin sexpartner. 

Nödvändning för ägglossning

En ny teori pekar på att kvinnans orgasm visst skulle ha varit avgörande för kvinnan att kunna bli gravid. Detta genom att orgasmen var nödvändig för att kvinnan skulle få ägglossning. 

Det funkar nämligen så hos många djur – att ägglossningen sker i samband med sex. 

Orgasmen sätter igång en väldigt komplex hormoncirkus och oändligt många nerver är inkopplade. Därför tror forskarna att orgasmen måste ha haft en större betydelse än att det bara är skönt.

Kvinnlig orgasm
Den kvinnliga orgasmen har länge varit en gåta som forskarna försökt lösa. Bildkälla: Unsplash

Antidepressiva till kaniner

Forskarna tittade närmare på kaniner för att få svar. Det är nämligen ett djur vars ägglossning triggas av sex, skriver Måbra.  

Kaninerna fick antidepressiv medicin, ett läkemedlet som gör det svårare för kvinnor att få orgasm. Detta för att man ville se om om kaninerna fick färre ägglossningar om de fick medicinen. 

Om ägglossningarna minskade kan det innebära att kvinnans orgasm från början var sammanknuten med ägglossning. 

Färre ägglossningar

Och det det visade sig faktiskt att kaninerna fick färre ägglossningar när de hade sex och fick antidepressiv medicin. 

Vissa forskare menar dock att man inte kan dra alltför hastiga slutsatser av denna studie, men att den absolut kan vara något på spåren. 

Gåtan är alltså inte helt löst ännu. Men oavsett om den kvinnliga orgasmen är ”nödvändig” eller ej är vi glada över att den inte försvunnit under evolutionens gång. 

Penetration under sex och onani är kanske det vanligaste sättet att nå orgasm. Men visste du att det finns fler vägar att gå? Nyheter24 har listat fem lite udda metoder här!