Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

S-politiker vill förbjuda försäljning och användning av fyrverkerier

- 15/10/2019, 10:48 -

Socialdemokraternas Ingela Nylund Wats har lagt fram en motion som innebär ett nationell förbud mot försäljning och användning av fyrverkerier. "Raketer används allt oftare helt felaktigt", skriver hon i motiveringen.

Riksdagsledamoten Ingela Nylund Wats (S) har skickat in en motion som innehåller ett förbud av försäljning och användning av fyrverkerier i Sverige. 

"Raketer riktas ibland direkt mot människor"

Hon anser att det finns ett stort problem med felaktig och olovlig användning av raketer och smällare i samhället. Nylund Wats menar på att de utgör ett växande problem som skapar otrygghet för allmänheten.

"Raketer används allt oftare helt felaktigt och riktas till och med ibland direkt mot människor, kollektivtrafiken, ambulanser, polis och brandkår", lyder en del av motiveringen till motionen. 

Ingela Nylund Wats
Riksdagsledamoten Ingela Nylund Wats har lagt fram en motion om nationellt förbud gällande fyrverkerier. Bildkälla: Riksdagen

Stort problem med langning

Nylund Wats tycker också att det finns stora problem med en omfattande langning och att föräldrar ofta är ovetandes kring hur de hanterar fyrverkeripjäser.

"Under dagarna kring t ex nyår och påsk är problemet ibland så omfattande att människor inte vågar gå ut. Dessutom innebär raketerna och smällarna ett stort lidande för många djur", lyder en annan del av motiveringen till motionen.

S-politikern anser att fyrverkeriproblematiken är så pass omfattande att polisen och kommunerna inte klarar av att hantera det. Därför vill hon nu införa ett totalförbud.

Fyrverkerier
Socialdemokraternas Ingela Nylund Wats har lagt fram en motion för att förbjuda fyrverkerier i Sverige. Bildkälla: Johan Nilsson/TT
Är du för ett förbud av fyrverkerier?