Stockholm

Ungsvenskarna vill utreda en nedläggning av public service

SDU vill ta hårdare tag mot public service.
SDU vill ta hårdare tag mot public service. Foto: Jessica Gow/TT

SDU vill utreda konsekvenserna av att lägga ned public service och söker nu stöd hos moderpartiet. "Det kan omöjligt vara statens ansvar att inhandla sändningsrättigheter för Game of Thrones", skriver Tobias Andersson, ordförande Ungsvenskarna.


Läs mer

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, vill utreda vad en potentiell nedläggning av public service skulle innebära. De söker nu stöd hos moderpartiet och kommer själva lägga fram ett eget förslag inför partiets landsdagar i november.

– Ungsvenskarna finner inte att en nedläggning av public service är aktuellt i nuläget. Däremot skulle kunskapsläget stärkas om en utredning kring de potentiella konsekvenserna vid nedläggning genomfördes. Oaktat hur man står i sakfrågan borde man rimligtvis uppskatta ett bredare informationsutbud på området, skriver Tobias Andersson, ordförande Ungsvenskarna i ett mejl till Nyheter24.

Samtidigt vill Andersson inte svara på hur de ser på att en potentiell nedskärning av public service kan vara ett hot mot demokratin. Detta eftersom privatägda mediekoncerner kan ha ekonomiska intressen och har då möjlighet att ta politiska ställningstaganden.

– För att förtydliga: Ungsvenskarna finner inte att en nedläggning av public service är aktuellt i nuläget. En utredning skulle kunna generera relevant information kring farhågorna i frågeställningen, skriver Andersson.

Tobias Andersson (SDU) vill utreda konsekvenserna för en potentiell nedläggning av public service. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

SVT fälldes i granskningsnämnden efter att ha tagit avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om invandrare, är det fler tillfällen som ni anser att public service har tagit ett politiskt ställningstagande?

– Vill man ha ytterligare belägg för att politisk vinkling råder så har Näringslivets medieinstitut släppt två rapporter i år som visat hur både Sveriges Radio och Sveriges Television varit vinklade åt GAL – Gröna, Alternativa och Liberala värderingar – på en GAL-TAN-skala.

Riktar en känga mot SVT för Game of Thrones

Avgiften för public service ligger på 1 300 kronor per år för den som betalar skatt i Sverige och de erbjuder även gratis journalistik online. Kan inte det bli ett problem om man måste betala mer pengar för att ta del av journalistiken?

– Det kan omöjligt vara statens ansvar att inhandla rättigheter för Game of Thrones eller i övrigt erbjuda kommersiellt nöjesutbud i form av ”Sveriges fetaste hundar” och ”Präst söker fru”. Så länge man samtidigt slår vakt om det samhällsviktiga uppdraget och låter monopolet komplettera, snarare än konkurrera med den kommersiella marknaden.

SDU anser att public service inte ska konkurrera med den kommersiella marknaden. Bildkälla: Jessica Gow/TT
SDU
Vill du att public service ska läggas ned?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Många befaras omkomna efter skalv i Turkiet

Publicerades: 1 timme sedan

Totalt 90 bisamråttor fällda i jaktinsats

Publicerades: 1 timme sedan

SL får böta för kroppskameror

Publicerades: 2 timmar sedan

Zelenskyj: Situationen i Donetsk mycket svår

Publicerades: 2 timmar sedan

Busch lovar snabbare tillstånd för vindkraft

Publicerades: igår 22:54

Drygt två års fängelse för vapenbrott

Publicerades: igår 22:16

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.