Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snusvarningen: Så kan nikotinet skada ditt barn

- 26/10/2019, 14:34

En ny svensk studie kommer fram till att nikotinet från snus kan höja fostrets blodtryck under graviditeten. Forskaren bakom studien kallar resultatet för "överraskande tydligt".

Det finns få saker som svenska folket håller så kärt som snuset. 

Nyheter24 har tidigare bland annat skrivit om de platser i Sverige där flest snusare bor.

Men som bekant finns det ju också nackdelar med nikotinet.

Kan ge höjt blodtryck

Nu visar nämligen en ny studie från Karolinska Institutet hur snusandet kan påverka fostret negativt under graviditeten. 

Sedan länge har gravida uppmanats att inte använda tobak. Framförallt är det rökning som varit uttalat skadligt.

Men den nya forskningen kan nu visa hur fostret påverkas av att få i sig nikotin under tiden i magen. 

40 barn i fem till sexårsåldern jämfördes i studien. Hälften av dem hade en mamma som snusade under graviditeten, och den andra hälften hade inte det. 

Resultatet visade att de barn som haft en mamma som snusat under graviditeten hade ett högre blodtryck än de som inte hade en snusande mamma.

"Överraskad"

Felicia Nordenstam, överläkare och forskare på Karolinska Institutet, säger att hon blev "överraskad" över att sambandet var så tydligt. 

Hon hänvisar också till andra studier som visat att högt blodtryck under barnåren kan leda till ett högre blodtryck i vuxen ålder. 

– Man kanske ska tänka på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom redan i barnaåldern. Möjligen är nikotin en riskfaktor så som övervikt, fysisk inaktivitet och ärftlighet kan vara, säger Felicia Nordenstam till SVT.

Läs mer: Livsmedelsverket ändrar råden till gravida – det här bör du avstå