Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Livsmedelsverket ändrar råden till gravida – det här bör du avstå

- 25/10/2019, 22:33

Livsmedelsverket har inte tidigare sagt något om att gravida bör avstå lättstekt nötkött. Nu uppdaterar dock myndigheten sina råd, och säger att gravida bör hålla sig långt borta från den blodiga köttbiten. ​

Livsmedelsverkets råd till gravida har länge varit detsamma: Som gravid bör man avstå från att äta lättstekt kött från lamm, gris och vilt. 

Nötkött har dock varit fritt fram att äta hur blodigt man vill, men nu byter myndigheten riktning. 

– På senare tid visar olika vetenskapliga undersökningar att man har hittat toxoplasma även i nötkött, säger Åsa Rosenberg, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, till SVT.

Tio år sedan råden uppdaterades 

Det är tio år sedan Livsmedelsverkets råd till gravida senast uppdaterades. Efter ny forskning har dock ändringar gjorts, bland annat berörande lättstekt och blodigt nötkött. 

Flera studier visar nämligen att den farliga parasiten toxoplasma även finns i blodigt nötkött.

– Det [toxoplasma] är inte lika vanligt som i lamm, men man kan inte säga att det absolut inte finns där, säger Rosenberg, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, till SVT.

Därför avråds nu gravida och personer med nedsänkt immunförsvar från att konsumera lättstekt nötkött.

Gravid
Bildkälla: Shutterstock

Bebis kan få synskador

Om en kvinna som inte är immun mot toxoplasma blir smittad med parasien under graviditeten kan barnet få skador. 

Rosenborg menar dock att det är extremt ovanligt att bebisar drabbas, men det förekommer ändå några fall per år i Sverige. Vanligast är att bebisen får synskador. 

Döda parasiten 

Om man som gravid ändå vill äta blodigt nötkött kan man frysa in livsmedlet i minst tre dygn i minus 18 grader innan tillagningstillfället. Detta dödar parasiten, uppger Livsmedelsverket.  

Det nya råden om toxoplasma:

  • Hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60-65 grader tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 grader, kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.
  • Frys (i minst tre dygn) torkat, kallrökt eller gravat kött som ska ätas kallt, till exempel lufttorkad skinka, rökt medvurst, bresaola och salami.
  • Skölj bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.

Källa: Livsmedelsverket

Läs även: Här är maten du kan äta fast den har börjat mögla