Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Klart: Hastigheten sänks på 110 mil väg

- 28/10/2019, 20:21 -

På måndagen beslutade Trafikverket om att hastigheten kommer att sänkas på landets vägar. Men beskedet möts av kritik.

Trafikverkets beslut som togs under måndagen innebär att 111 mil väg runtom i landet kommer att få begränsad hastighet. 

Det rör sig om vägar som i nuläget tillåter 90 kilometer i timmen, som till följd av beslutet sänks till 80 kilometer i timmen.

Utöver hastighetsbegränsningarna så kommer nio mil väg istället att få höjd hastighet. På dessa vägar kommer 90 kilometer i timmen att bli 100.

Då börjar det gälla

De nya hastigheterna kommer att börja gälla när skyltarna hunnit bytas ut vid vägarna. Ett arbete som kommer att pågå 4, 5 och 6 november. 

En överblick över de vägar som får nya hastighetsbestämmelser. Här kan du se alla vägar i detalj. Bildkälla: Trafikverket

– Vi strävar efter nollvisionen, att ingen ska omkomma i trafiken. Får man en möteskollision i 80 istället för 90 kilometer i timmen så minskar risken för att omkomma med 40 procent, säger Sandra Nordahl, enhetschef på nationell samhällsplanering på Trafikverket, till Aftonbladet. 

Kritiken

Men det är inte alla som välkomnar beskedet. 

Riksförbundet M, tidigare Motormännen, kallar Trafikverkets beslut för en "nödåtgärd".

– Vägunderhållet har varit eftersatt, nödvändiga investeringar har inte gjorts. Vår kritik är att man väljer att göra det här istället för att underhålla vägarna. Dåligt underhållna vägar leder till olyckor och skador, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, till Aftonbladet

Fram till 2025 så kommer 425 mil väg att få en lägre hastighet. Omkring 120 mil kommer under samma tid istället att få höjd fartgräns.

Trafikverkets hemsida kan du se exakt vilka vägar som berörs.

Läs mer: Nya tuffa kravet: Sänk fartgränsen till 30 i alla världens städer

Tycker du att beslutet är bra?