Torsdag 22 Apr
Stockholm

Berlinmurens fall: Här är 30 bilder från den historiska dagen

Berlinmuren
Berlinmurens fall 1989. Foto: Claus Gertsen / TT / Moen, Jørn H./ NTB scanpix

Den 9 november är det 30 år sedan Berlinmuren föll. Under veckans gång väntas det komma miljontals besökare till Berlin för att minnas Berlinmurens fall.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 9 november är det 30 år sedan Berlinmurens fall 1989.  Berlinmuren uppskattades vara 3,6 meter hög och 43,1 kilometer lång, muren ses som en av de främsta symbolerna för splittringen av Europa under kalla kriget.  

Under veckan kommer flertalet av Berlins gator vara avstängda för bland annat utställningar, konserter och aktiviteter, skriver SVT.

Jubileumsveckan förväntas locka miljontals besökare till Berlin – för att minnas den omskakande dagen för snart 30 år sedan. 

Berlinmuren 1961-1989

Berlinmuren restes den 13 augusti 1961, som ett sett att avskilja dåvarande Väst och Östberlin.

En av de främsta anledningarna till att man byggde muren var att man ville förhindra den massiva flykten av östtyska medborgare till Västtyskland via Västberlin. 

Bildkälla: AP / TT

Det hindrade dock inte folk från att fortsätta försöka fly över gränsen, det sägs vara omkring 5 000 personer som lyckades med sina flyktförsök – medans 150-talet människor miste livet när de försökte.

Chris Gueffroy är ett av de mer kända dödsfallen som blev rapporterat som det sista dödsfallet för flyktförsök över muren, han blev ihjälskjuten efter att ha tagit sig över muren med hjälp av luftballong den 8 mars 1989.

Berlinmurens fall 1989

Under hösten 1989 flydde flertalet östtyskar, via dåvarande Tjeckoslovakien, Ungern, och Polen, till Västtyskland. Detta ledde till att demonstrationer bröt ut i flera tyska städer i öst i ett demokratisyfte för allas rätt att få ta sig över gränsen. 

Den östtyska regimen gick med på att tillåta privata resor över gränsen till Västtyskland med tillstånd, vilket skulle träda i kraft från den 9 november 1989.

Men både gränskontrollerna och allmänheten missförstod att man behövde ansöka om tillstånd för att komma över muren. Vilket resulterade i att både östtyskar och västtyskar begav sig till gränsen för att komma till andra sidan. 

Vakter vid gränskontrollerna hade inte heller fått tydliga direktiv, vilket gjorde att gränskontrollen Bornholmer Strasse, Berlin var den den första gränsen som öppnades upp helt den 9 november 1989.

Bildkälla: Moen, Jørn H. / NTB scanpix

Under 1990 revs hela Berlinmuren mer eller mindre, men än idag finns det fortfarande kvar delar av muren i Berlin.

De bevarade delarna som finns kvar att besöka i Berlin är bland annat Bernauer Strasse, Topographie des Terrors och East Side Gallery.

Bildkälla: Claus Gertsen / TT

Se alla 30 bilder i videospelaren ovan! 

Läs även:
70 bilder som visar varför vi aldrig får glömma andra världskriget

Kommentera
Kopiera länk
Dela