Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är anledningen till varför lik flyter

- 03/11/2019, 11:21

Har du suttit nedbäddad under en filt en ruggig höstkväll och kollat på en riktigt spännande deckare på sistone? Rätt vad det är sätter du chipsen i halsen när kriminalinspektören plötsligt påträffar en avliden människa i vassen vid en sjö. Men är det inte lite konstigt att liket flyter och inte har sjunkit? Nyheter24 förklarar.

När en död kropp hamnar i vattnet så sjunker den oftast direkt till botten. Skälet till att kroppen sjunker för att den är tyngre än vatten och för att lungorna blir vattenfyllda. Det finns då inte tillräckligt med luft för att hålla kroppen flytande.

Men varför hittas en del avlidna människor flytandes vid ytan då?

Jo, det bildas nämligen bakterier i kroppen. Bakterierna i sin tur bildar gas. Att en person har dött betyder inte nödvändigtvis att bakterierna också dör. Bakterierna lever nämligen vidare trots att de inte har tillgång till syre under vattnets yta, skriver ABC Science

Kroppens vävnad börjar dock snart att brytas ner. Bakterierna börjar då producera gaserna metan och ammoniak. Snart är kroppen så fylld av gaser att den börjar segla upp mot ytan likt en ballong.

LIKFLÄCKAR

När en person dör så sjunker blodet i kroppen och blodkärlen längre ner på kroppen fylls. Det är då likfläckar uppkommer. Likfläckar har en lilaaktig färg och deras spridning kan göra det enklare att konstatera när personen avled, skriver Begravningssidan.

FLYTER MED RYGGEN UPPÅT

Har du undrat varför lik i filmer alltid flyter med ryggen uppåt? Det är för att kroppsdelar som armar, huvud och ben är tyngre än bröstkorgen och då vänds ryggen automatiskt uppåt.

RUTTNAR SNABBARE I FUKTIG MILJÖ 

När någon har avlidit har dött så börjar kroppen snabbt att förändras. Enzymer och bakterier bryter ner protein och gör så att svavelväte bildas. Det gör att magen blir missfärgad och börjar lukta konstigt. 

När en kropp hamnar i en fuktig miljö så ruttnar den mycket snabbare än i vanliga fall. Syre, värme och fukt sätter igång kroppens förruttnelse.

Visste du om varför lik flyter?