Konventionellt tillverkad italiensk mozzarella, grekisk feta och cypriotisk halloumi får rött ljus i WWFs nya köttguide.
Konventionellt tillverkad italiensk mozzarella, grekisk feta och cypriotisk halloumi får rött ljus i WWFs nya köttguide. - Foto: Fredrik Sandberg TT/TT, Leif R Jansson TT/TT och WWF

WWF:s köttguide: Halloumi och mozzarella rödlistas

I WWF:s nya köttguide så rödlistas utländsk mozzarella, fetaost och halloumi. I guiden skriver WWF att konsumenten måste börja ställa krav och välja de ekologiska och svenska varianterna av ostarna istället.


I WWF:s nya köttguide så ligger det stort fokus på alternativen som finns till kött, framförallt ostarna. De svenska varianterna av halloumi får grönt ljus, men de utländska ostarna som inte är ekologiska får rött ljus.

Den nya köttguiden visar att konsumenten måste börja ställa krav och välja de ekologiska och svenska varianterna av ostarna. Konsumenterna måste också få en lättare möjlighet att göra rätt.

– Idag importeras mer än hälften av osten vi äter. Det finns en potential här både för svenska livsmedelsföretag att återta marknaden och för oss konsumenter att äta mindre ost och när vi gör det bör vi ställa krav och välja lokalproducerad eller ekologisk ost, skriver Anna Richert i ett pressmeddelande.

Ost är inte alltid en okej ersättning för kött. I guiden får flera ostar rött ljus. I guiden gör man en bedömning av vilken inverkan olika matprodukter har på jorden och människan. 

Matprodukter delas in i fem kategorier: klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika. Beroende på hur produkterna hamnar på listan ger WWF olika rekommendationer på hur ofta de bör ätas, i form av gult, grönt eller rött ljus.

Något som är hyfsat fläckfritt att äta är viltkött som får grönt ljus rakt igenom. Men det kan inte bli tal om att alla ska äta vilt, skriver WWF.

ITALIENSK MOZZARELLA, GREKISK FETA OCH CYPRIOTISK HALLOUMI FÅR RÖTT LJUS

Tre ostar som får rött ljus är konventionellt tillverkad italiensk mozzarella, grekisk feta och cypriotisk halloumi. Även det det spanska och italienska grisköttet som ofta hittas i butikernas charkdisk eller på restaurangernas charkbrickor hamnar på den röda listan.

Tre år sen förra guiden

För tre år sedan lanserade Världsnaturfonden WWF den förra versionen av köttguiden. En större förståelse av vikten att dra ner på köttet har ökat sen dess. 2017 så minskade svenskarnas köttkonsumtion med 2,2 kilo kött per person. Men mer behöver fortfarande göras, skriver WWF.

Vad betyder rött ljus?

Rött ljus betyder enligt WWF att varningslampan bör tändas hos konsumenten och företagen. Företagen som sköter importeringen bör ställa högre krav på kött, ost och ägg. 

Det handlar bland annat om att förbättra situationen i de länder som de importerar ifrån. Bland annat krav på mindre antibiotikaanvändning och bättre djurhållning.

“Grönt ljus” innebär att produkten kan ätas ibland, “gult ljus” innebär att man bör äta maten mer sällan, och “rött ljus” innebär en varning.

Redan i juli varnade WWF för att halloumi som ett substitut till kött. Varningen: Halloumi kan vara mer skadligt för miljön än kött.

– Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa. Vi vill hjälpa konsumenterna att välja rätt, sade Anna Richert matexpert på WWF till SVT då.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du äta halloumi?
Tack för din röst!