WWF varnar för halloumins påverkan på miljön
WWF varnar för halloumins påverkan på miljön - Foto: Jonas Ekströmer, Fredrik Sandberg TT/TT

Varningen: Halloumi kan vara mer skadligt för miljön än kött

Under hösten lanserar Världsnaturfonden WWF sin konsumentmatguide och enligt deras matexpert Anna Richter så ligger halloumin risigt till.


En av de tydligaste mattrenderna de senaste åren har varit att byta ut köttet på tallriken mot något annat smarrigt. En av de produkterna som verkligen har exploderat är halloumin.

WWF varnar för halloumin. Bildkälla: Fredrik Sandberg TT/TT

2010 importerade vi in 10 ton halloumi till Sverige, en siffra som stigit betydligt sedan dess. 2018 importerade vi nämligen in hela 4 000(!) ton. Men nu flaggar WWF för att halloumin kanske inte är så miljövänlig som man kan tro, skriver SVT.

– Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa. Vi vill hjälpa konsumenterna att välja rätt, säger Anna Richert matexpert på WWF till SVT.

WWF flaggar nu för att halloumin inte kommer att få godkänt i deras stora konsumentmatguide som de släpper nu i höst.

Varnar för cypriotiska matprodukter

All halloumi importeras från Cypern – vilket är det land i Europa som ger deras djur inom lantbruk, så som kor, grisar och får, mest antibiotika. Djuren får ungefär 40 gånger mer antibiotika än de svenska djuren.

Detta oroar många då antibiotikaresistens räknas som ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. Det är därför som WWF nu höjer ett varningens finger till personer som funderar på att köpa in varor från Cypern.

– Jag tycker att konsumenterna förtjänar att veta mer om det här. Jag tycker att det är en anledning att vara väldigt försiktig när man väljer produkter från Cypern i butik, säger Anna Richert till SVT.

MER: Här är de "miljövänliga" sakerna du gör – som skadar planeten

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du äta halloumi?
Tack för din röst!