Fredag 16 Apr
Stockholm

Smeden Mikael Kittilä levde dubbelliv – mördade homosexuella

Mikael Kittilä
Mikael Kittilä torterade, mördade och rånade homosexuella. Foto: TV3

Mikael Kittilä raggade upp homosexuella män för att råna och förnedra dem. Till slut dömdes han till livstids fängelse för mord och mordförsök.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Utåt sett träffade smeden Mikael Kittilä kvinnor och gav ett trevligt intryck. Men i hemlighet dejtade han homosexuella män – som han band fast, torterade och rånade. 

Men vad var det egentligen som fick Kittilä att utöva de här ursinniga våldet mot andra män? I TV3:s I huvudet på en mördare sökte de sig tillbaka till smedens barndom – i hopp om att få svar. 

Sexuella övergrepp 

Mikael Kittilä föddes i Boden 1972. Hans pappa var alkoholiserad och lämnade tidigt familjen. Mamman träffade sedan en ny man, som också var alkoholist – och som sedan misshandlade Kittiläs mamma och troligtvis förgrep sig på honom sexuellt. 

– Man kan se att han är ett bortglömt barn. Han får inte de redskap som ett litet barn kanske behöver för att utvecklas fullt ut emotionellt. I samband med den här historien framkommer att det finns misstankar om att den här styvfadern utövat sexuella övergrepp på Kittilä, säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi, i programmet. 

Mikael Kittilä
Mikael Kittilä var en stökig elev i skolan och började tidigt med droger. Bildkälla: Skärmdump TV3

Börjar missbruka droger 

Kittilä är en stökig elev i skolan och börjar tidigt att missbruka droger. Sin 17-årsdag firar han på en anstalt. I 20-årsåldern är han så beroende av droger att han behöver heroin dagligen. 

Han söker senare rehabilitering på en klinik i Stockholm. Men där begår han ett brott mot en homosexuell man. Det resulterar i att han blir avstängd från behandlingshemmet och fortsätter därmed med sitt missbruk. 

Sexuella kontakter med män

I Stockholm upptäcker Kittilä att det finns en uppsjö av sexuella kontakter med män – framför allt via internet. Det som tidigare varit ett kittlande intresse tar nu större del av hans tid. 

– Under utredningen beskriver han det som en mani, som ett beroende av att ha kontakt och stämma träffa med olika män, säger Fredrik Ingblad, Åklagare Västmanlands tingsrätt. 

Mikael Kittilä
Mikael Kittilä dömdes till livstids fängelse för mord och mordförsök 2008. Bildkälla: Skärmdump TV3 

"Jag är väldigt sexuell" 

Kittilä tyckte om att ägna sig åt bondage  något som han själv berättat om i TV3:s Efterlyst. 

– Jag kan vara lite extrem åt det hållet. Jag är väldigt sexuell och kan väl vara promiskuös, sa Kittilä i Efterlyst. 

"Dominant"

Sedan börjar våldsbrotten i form av rån och tortyr att avlösa varandra. Han raggar upp ett flertal män via nätet och utger sig där för att vara dominant  men pålitlig. 

– När man tittar på Kittiläs motivbild så är den väldigt komplex. Att han bara skulle vara ute efter pengar till sina droger är minst sannolikt. Däremot de sexualsadistiska fantasierna kommer att spela en viktig roll och vara drivkraften i de här brotten, säger Yourstone. 

Livstids fängelse

Innan Kittilä till slut döms till livstids fängelse har han inom loppet av några veckor rånat och torterat tre män – och knivmördat en fjärde. 

Det var den 1 juli 2008 som en 35 år gammal Kittilä dömdes till livstids fängelse för mord, mordförsök, grovt rån, rån och grov stöld. Samtliga brott har riktats mot homosexuella män. 

1 december 2018 avslogs hans ansökan om tidsbegränsat straff. 

Hör ett av Mikael Kittiläs offer i klippet ovan! 

I huvudet på en mördare – smeden som hatade homosexuella sänds torsdag 21.00 på Viaplay, TV3 och Viafree. 

Tittar du på I huvudet på en mördare?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela