Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skavlan och Stordalen i bråk om Greta Thunberg: "Dubbelmoral bättre"

- 08/11/2019, 11:05

Den norske miljardären och hotellmagnaten Petter Stordalen har blivit kallad hycklare när det kommer det hans miljöengagemang. Först hyllar han Greta Thunberg – två veckor senare investerar han miljarder i charterresebolaget Ving.

Den norska hotellkungen Petter Stordalen och hans fru Gunhilds klimatengagemang är en del av deras image. 

Senast på Halloween gick parets utklädnad under temat ”ocean plastic”, alltså plastföreoreningar i haven. 

Hyllar Greta Thunberg

Som en klimatkämpe har Petter Stordalen givetvis inte varit sen med att hylla den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg. För ett par veckor sedan sa han att Thunberg gav honom gåshud. 

Två veckor efter uttalandet om Thunberg klev Stordalen in som delägare i resejätten Ving. Dessutom flyger hotellmagnaten privatjet.

Det här har gjort att Stordalen anklagats för att ge dubbla budskap. 

Petter och Gunhild Stordalen
Klimatengagemang är en del av Petter och Gunhild Stordalens image. Bildkälla: Maja Suslin/TT

Ifrågasatt av Skavlan

I kvällens avsnitt av Skavlan är Petter Stordalen en av gästerna. Fredrik Skavlan passar på att fråga hur det står till med Stordalens klimatengagemang och nämner att Thunberg vill att vi slutar flyga helt. 

Jag tror inte att vi kan göra bara en sak, vi måste göra många saker. Jag stöttar henne fullt ut. Vi har olika lösningar men har båda samma mål. I resebranschen finns det fler än en väg till Rom, säger Petter Stordalen. 

"Bättre med dubbelmoral än ingen moral"

Fredrik Skavlan påpekar sedan att Stordalen inte hade blivit kritiserad för sin privatjet om det inte vore för att han påstår sig kämpa för klimatet. 

– Hade det varit bättre om jag inte hade varit engagerad?, frågar Stordalen. 

Skvalan frågar då om det inte hade varit skönt för Stordalen att bara säga att han inte bryr sig om klimatet. 

– Jag inser att en del kan uppfatta det som dubbelmoral. Men det är bättre med dubbelmoral än ingen moral, svarar Stordalen. 

Se Fredrik Skavlan och Petter Stordalens diskussion i klippet ovan!

Skavlan sänds fredagar 21.00 i SVT1. 

Tycker du att man ska sluta flyga?