Tisdag 26 Okt
Stockholm

Forskare varnar: Rökning kan leda till schizofreni och depression

Rökning ökar risken för mentala sjukdomar.
Rökning ökar risken för mentala sjukdomar. Foto: Pixabay

Röker du? Då kanske det är dags att sluta. Ny forskning visar nämligen att rökning inte bara ökar risken för bland annat lungcancer och hjärtproblem – det kan även orsaka mentala sjukdomar såsom schizofreni och depression.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att röka cigaretter är känt för att vara dåligt för hälsan. Det kan orsaka allvarliga sjukdomar som lungcancer, hjärtproblem och diabetes.

Men nu har forskare vid Bristol University, Storbritannien, upptäckt flera hälsofaror som är kopplade till rökning.

Ökar risken för schizofreni

I en studie som innefattade över en halv miljon människor, har de tagit reda på att rökning kan öka risken för schizofreni, bipolär sjukdom och depression.

Det visade sig efter en jämförelse mellan rökare och icke-rökare, där risken för mentala sjukdomar hade en 50 procent högre risk hos de som rökte.

Forskningen publicerades i tidningen Psychological Medicine och resultaten var slående – rökning kan påverka din mentala hälsa negativt och det är även människor med psykisk ohälsa som i högre grad riskerar att börja röka.

"Blir ofta förbisedda"

Dr Robyn Wootton, som är en av forskningen huvudansvarige, menar att anledningen till detta dels är på grund av att nikotinet blockerar dopamin-och serotoninreceptorerna i hjärnan – alltså de ämnen som påverkar våra lyckokänslor.

– Individer som lider av psykisk ohälsa blir ofta förbisedda i försöken att minska rökning, vilket leder till hälsosvårigheter. Vårt arbete visar att vi borde göra allt vi kan för att motverka att folk börjar röka överhuvudtaget och uppmuntra dem som gör det att sluta, på grund av de konsekvenser som kommer med cigaretter, menar Wootton i en intervju med Daily Mail.

Lider du av psykisk ohälsa eller har en anhörig som mår dåligt? Här kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga för att få den hjälp du behöver.

Röker du?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela