Polismördaren kan bli villkorligt frigiven redan år 2022.
Polismördaren kan bli villkorligt frigiven redan år 2022. - Foto: Fredrik Persson/TT, Claudio Bresciani/TT

Tony Olssons straff tidsbestämt – då kan han släppas ut

1999 blev poliserna ​Olle Borén ​och ​Robert Karlström​ mördade efter ett bankrån i Malexander. Mördaren Tony Olsson dömdes till livstids fängelse efter händelsen, men nu har Örebro tingsrätt beslutat att ge honom villkorlig frigivning.


År 2000 dömdes Tony Olsson, numera Byström till livstids fängelse för försök till mord, grovt rån och mord på poliserna Olle Borén, 42 och Robert Karlström, 30, i Malexander.

Detta efter att han tillsammans med sina medbrottslingar Jackie Arklöv och Andreas Axelsson rånade Enskilda bank i Kisa år 1999.

Tidsbestämt straff blir verklighet

Olsson har sedan dess suttit bakom galler, men nu kan det bli ändring på det.

Han har tidigare ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, vilket nu verkar kunna bli verklighet.

Örebro tingsrätt har beslutat att ändra hans livstidsstraff till 35 års fängelse, något som vice chefsåklagare Karin Lindell ställer sig skeptisk emot.

Återfallsrisken låg

Anledningen till beslutet ska enligt uppgifter till Expressen bero på Kriminalvårdens utredning, som menar att risken för återfall är låg. Samtidigt pekar tingsrätten på att mannen genomgått en positiv utveckling sedan flera år tillbaka.

Detta betyder att Tony Olsson kan komma att bli villkorligt frigiven redan år 2022. Då har han avtjänat två tredjedelar av det 35-åriga fängelsestraffet.

Men från och med nästa år startar hans utslussningsperiod, där han kommer få möjlighet till fler permissioner.

"Han har förstört vår familj liv"

Enligt polisen Robert Karlströms mamma, Astrid Gladh, 78, kom beslutet som en chock:

– Jag är omtumlad av situationen och visste inte att beskedet skulle komma idag. Det är uselt. Jag hade inte förväntat mig att han någonsin skulle få komma ut. Jag får aldrig tillbaka Robert men Tony Byström, som han heter, kan få ett tidsbestämt straff och ett liv tillbaka. Det är chockerande. Han har förstört vår familjs liv, berättar Astrid för Expressen.

När Robert Karlström blev mördad var hans barn bara fyra och fem år.

Medbrottslingen fick avslag

Olssons före detta medbrottslingar har även de ansökt om tidsbestämt straff. I fjol fick Axelsson avslag på ansökan. Arklöv väntar fortfarande på sin ansökan om som han skickade in i oktober 2019, skriver Expressen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.