Torsdag 19 Maj
Stockholm

Styckmördaren Kristoffer Johansson blev Kim Marie – så lever hon idag

Kim Marie Johansson förflyttas nu till kvinnofängelset Hinseberg.
Kim Marie Johansson förflyttas nu till kvinnofängelset Hinseberg. Foto: Foto: TV3 I huvudet på en mördare.

Kristoffer Johansson dömdes till tio års fängelse för dråp på sin ex–flickvän Vatchareeya Bangsuan. I fängelset påbörjade Johansson en könskorrigering och bytte namn till Kim Marie Johansson. Efter det har hon flyttats till kvinnofängelset Hinseberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare har Nyheter24 skrivit styckmordet i Borden. Där Kristoffer Johansson dömdes till 14 års fängelse för mord på sin ex–flickvän Vatchareeya Bangsuan. Straffet omprövades sedan i hovrätten och sänktes till tio år och dråp. 

Kristoffer Johansson bytte namn till Kim Marie

Idag heter Kim Marie Johansson då hon i fjol bytte namn. Kim Johansson skickade efter en tid i fängelset in en ansökan om permission, detta då hon ville åka till Karolinska sjukhuset för att genomgå en könskorrigering

I ett avsnitt från I huvudet på en mördare som sändes på TV3 beskriver Kim Johansson att hon har haft samma känsla sedan hon var liten. 

– Jag har bytt namn till Kim Marie Johansson. Jag har känt så här sedan jag var typ fem år, sa hon i programmet.

Kim Johansson började ta hormonplåster, östrogenhormoner och testosteronblockerare i sin könskorrigeringsprocess.

När Johansson fortfarande genomgick könskorrigeringen begärde hon att få avtjäna sitt straff på ett kvinnofängelse. Anledningen som hon uppgav var att hon bland annat var trött på att bli sexuellt trakasserad av manliga intagna.

Kim Marie flyttades till Hinseberg

Kriminalvården ansåg förra året att Johansson inte skulle omplaceras men beslutet omprövades sedan. Ett år senare, flyttades Kim Johansson från Norrtäljeanstalten till fängelset Hinseberg, uppger Aftonbladet.

Hinseberg är ett fängelse med endast kvinnliga intagna. Anstalten har 93 platser i säkerhetsklass 2 och ligger två mil nordost om Örebro.

Jan Kyrö är Kim Johanssons juridiska ombud och bekräftade flytten. 

– Det stämmer. Hon löper ju hela linan ut och när hon blir registrerad som kvinna bör det inte finnas några hinder att flytta henne till en kvinnoanstalt, sade Jan Kyrö då till SVT.

Jan Kyrö säger också att fallet är unikt. Att det aldrig tidigare i Sverige har inträffat att en intern genomgått ett könsbyte och sedan förflyttas till en annan anstalt.

Kan bli villkorligt frigiven

Kim Johansson kan bli villkorligt frigiven under 2020 eftersom hon enligt Jan Kyrö skött sig prickfritt i fängelset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela