Jonas Runnemark dömdes till livstids fängelse av Hovrätten över Skåne och Blekinge 2 juni 2015.
Jonas Runnemark dömdes till livstids fängelse av Hovrätten över Skåne och Blekinge 2 juni 2015. - Foto: Johan Nilsson / TT, TV3

Jonas Runnemark kastade sin fru och barn utför ett stup – dubbelmordet som skakade hela Sverige

Jonas Runnemark slog sin fru i huvudet med en slägghammare och knuffade henne och sitt barn nedför ett stup. Runnemark dömdes till livstids fängelse av Lunds tingsrätt och senare även av Hovrätten. Se klippet högst upp i artikeln.


Klockan 22.53 den 9 december 2014 inkommer ett samtal till 112 från en man som säger att det har hänt en olycka vid ett stenbrott i Dalby utanför Lund. 

Strax före elva på kvällen kommer polisen, ambulans och räddningstjänst till platsen. Där hittar de en kvinna i 30–årsåldern och hennes nio månader gamla barn svårt skadade nedanför ett stup i stenbrottet. I mörkret bärgas de två svårt skadade till ambulans och körs till sjukhuset i Lund. 

Varken mammans eller barnets liv går att rädda.

Händelsen rapporterades först vara en fallolycka på tisdagskvällen, men blev under onsdagen en mordutredning och den 30-åriga mannen som först ringt till 112 anhålls skäligen misstänkt för mord. Mannen som anhålls är frun till den avlidne mamman och pappan till barnet. Mannen heter Jonas Runnemark.

Platsen som är inringad på fotot är platsen där kropparna hittades. Foto: Polisen

Den 11 december under ett förhör så erkänner mannen morden. Uppgifterna bekräftas av mannens advokat Per Schånberg. 

– Min klient har erkänt att han dödat sin hustru och sitt barn. Han erkänner mord, sa Schånberg till Aftonbladet.

KASTADE SIN HUSTRU OCH SIN DOTTER NER FÖR KLIPPAN

Under förhören berättar mannen att han har haft visioner och tvångstankar om att hans dotter och hustru skulle dö och att han skulle döda dem några månader tidigare precis när paret fått barn.

Runnemark bad sin fru att ta på sig en mössa över ansiktet för att hon skulle få en överraskning. När kvinnans sikt var dold slog han henne i huvudet med en slägghammare.

Runnemark berättar sedan i förhören att han placerade kroppen i en sopsäck som han sedan bar ut till bilen. Han åker sedan ut till klipporna vid stenbrottet och kastar hustrun och barnet ned från klipporna. 

HAR TJÄNSTGJORT I AFGHANISTAN 

Jonas Runnemark var anställd av Försvarsmakten och hade tjänstgjort som militär i Afghanistan. Han jobbade vid tidpunkten som mekaniker av Försvarsmaktens fordon och var specialist på dessa.

Runnemark var inte bara yrkesmillitär utan också akademiker och hade fått resultatet 1.85 på högskoleprovet. Han hade samma år tänkt att byta bana och bli läkare. Runnemark hade nämligen kommit in på läkarlinjen, uppger Expressen

LED INTE AV EN ALLVARLIGT PSYKISK STÖRNING VID MORDEN

Jonas Runnemark dömdes till livstids fängelse av Lunds tingsrätt 2 juni 2015. Runnemark valde att överklaga domen till Hösta domstolen. Där vädjade mannen om att få dömas till rättpsykiatrisk vård. 

Rättsmedicinalverket ansåg att han led av en allvarlig psykisk störning vid morden. 

Socialstyrelsens rättsliga råd ansåg att Runnemark inte led av en allvarligt psykisk störning vid morden. Hovrätten valde att gå på Socialstyrelsens rättsliga råd. Domen prövades av Hovrätten men det beslutades att domen från tingsrätten står fast. 

I huvudet på en mördare – avsnittet om Jonas Runnemark sänds torsdag 21.00 på Viaplay, TV3 och Viafree. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om dubbelmordet vid Dalby stenbrott?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.