Minderåriga tvingades till att gifta sig.
Minderåriga tvingades till att ingå äktenskap. - Foto: Janerik Henriksson/TT, Naina Helén Jåma/TT

Tvingade minderåriga dottern att gifta sig – genom misshandel och dödshot

Den 18 november dömdes en kvinna i 40-årsåldern och en man i 50-årsåldern i Nacka tingsrätt till två år och tre månaders fängelse för äktenskapstvång. Den minderåriga flickan som skulle gifta sig blev bland annat utsatt för hedersrelaterat våld och dödshot.


Domen mot kvinnan och mannen meddelades i Nacka tingsrätt den 18 november. 

Efter att ha tvingat två minderåriga till att gifta sig med varandra dömdes personerna till fängelse i två år och tre månader för äktenskapstvång.

De ska också betala 135 000 kronor vardera i skadestånd.

Pappan och styvmoderns tvång

Lagen om äktenskapstvång kunde tillämpas eftersom giftermålet var giltigt i ett annat land än Sverige – och för att personerna i fråga är minderåriga. 

Den person som vigde paret har dessutom inte den svenska licens som krävs.

Mannen, som är i 50-årsåldern, är pappa till flickan som tvingades till äktenskapet. Och kvinnan, som är i 40-årsåldern, är hennes styvmor.

Den otillåtna vigselceremonin ägde rum i Stockholms kommuns södra delar i maj 2017 och hade flera vittnen. 

Fysisk och psykisk misshandel

I domen beskriver den minderåriga flickan att hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad i hemmet efter att föräldrarna fått reda på att hon haft en relation med en annan pojke. 

Hon beskriver hur pappan fattat grepp om hennes armar och vridit om hårt. 

Han tog också tag i hennes hals och delade ut örfilar så kraftigt att det "ringde i öronen". När flickan låg ner på golvet så fortsatte han genom att sparka på henne.

Flickan anklagades av honom och styvmodern för att ha "dragit skam över familjen". 

Pappan sa också att han önskade att dottern skulle ha dött i terrordådet på Drottninggatan, enligt domen.

Utöver våldet så fick hon inte längre mat eller vatten i hemmet. Den enda mat hon fick i sig var brödsmulor som hennes syskon i smyg gett henne. 

Sattes på jourhem

Till slut så vågade flickan berätta för skolpersonal om vad som försiggick hemma. Hon placerades då på ett av socialtjänstens jourhem.

Men hon blev sedan kontaktad av pappan och styvmodern om en överenskommelse. 

Om hon gifte sig med den pojke som hon träffat skulle de därefter lämna henne ifred, vilket hon gick med på då hon kände att hon inte hade något annat val.

Pojken, som är en ensamkommande flykting, hotades också av flickans familj. Han ska bland annat ha blivit tillsagd att "ingen kommer att sakna dig" om han inte gifter sig med flickan. 

Nekar till brott

– Brott i en hederskontext är komplexa och utsattheten för brottsoffren är väldigt hög, som barn är man dessutom extra utsatt, säger Camilla Broman Torstensson, utredare vid Brott i nära relation i polisområde Stockholm syd, i ett uttalande på polisens hemsida.

Både mannen och kvinnan dömdes mot sina nekanden och har bestridit att de ska betala skadestånd.

Läs mer: Nöjesprofil vräks från sin bostad – efter 39 år: "Spridit vägglöss"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.