Hur farligt är besprutade citrusfrukter för barn egentligen?
Hur farligt är besprutade citrusfrukter för barn egentligen? - Foto: Janerik Henriksson / TT, Ruud, Vidar / TT

Så farligt är det för ditt barn att äta besprutade citrusfrukter

Hur farligt är det med bekämpningsmedel i frukter för barn? Kan ditt barn äta frukter som är besprutade med nervgift? Nyheter24 förklarar.


Uppfattningen hur farligt bekämpningsmedel är, har varit delad i många år. Ett medel som har varit på tapeten på sistone är bekämpningsmedlet klorpyrifos.

Klorpyrifos är ett nervgift som påverkar hela nervsystemet och används som besprutningsmedel mot insekter på frukter och grönsaker. 

I Sverige utsätts vi för medlet genom att det har fastnat på bland annat skal från importerade apelsiner från Spanien och mandariner från Marocko.

FÖRSLAG OM FÖRBUD

Nu har EU-kommissionen lagt fram ett förslag om att förbjuda nervgiftet i hela EU. Anledningen till att förslaget lagts fram är att det har visat sig att bekämpningsmedlet kan vara mer riskfyllt och att det förekommer i större mängd än vad man tidigare har trott. 

Den danska regeringen förbjöd i somras importering av alla varor som kan innehålla nervgiftet. Sveriges regering valde istället att invänta beslutet från EU.

Hur farligt är det för barn?

Att ge ditt barn frukt som är besprutad med klorpyrifos kan vara riskfyllt om du bor i USA, det menar forskare. I USA finns bekämpningsmedlet i större mängd i grönsaker och frukter än i Sverige. 

I USA har etablerade forskare gjort uppskattningar om att medlet resulterat i lägre iq hos barn, försämrat arbetsminne, hyperaktivitet och autismspektrumstörningar, skriver Livsmedelsverket.

Nya studier har också visat att barns hjärnors utveckling kan påverkas av klorpyrifos om barnet utsatts för medlet under fosterstadiet eller uppväxten. Dessa effekter påvisades hos mammor som hade höga nivåer av klorpyrifos i blodet, enligt Livsmedelsverket.

Svenska myndigheter är delade. Kemikalieinspektionen håller med EU-kommissionens uppfattning om att det finns en hälsorisk även om man utsätts för väldigt små doser.

Livsmedelsverket däremot, menar att det är så små halter som svenskar utsätts för att inte är tillräckligt för att det skulle påverka hälsan.

Sammanfattningsvis kan vi säga att åsikterna går isär, men det finns forskare som anser att det kan vara skadligt för barn. 

Om du bor i ett land där besprutningsmedlet förekommer i större mängd i frukter, kan det vara skadligt för ditt barn att äta dessa citrusfrukter. I Sverige är meningarna delade. Om du är boende i Sverige och ger ditt barn ekologiska citrusfrukter så är du däremot helt på den säkra sidan. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.