Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

GW:s nya teori om Wilma-fallet: "Tyder på att kroppen styckats"

- 01/12/2019, 12:53

Polisen har nu kunnat bekräfta att Wilma Andersson, 17, inte kommer att hittas vid liv. I TV4:s "Nyhetsmorgon" pratar krimprofessorn Leif GW Persson nu om vad som krävs för att få gärningsmannen fälld.

Polisen meddelade i fredags att de under torsdagskvällen hittat en kroppsdel som gör det omöjligt att hitta försvunna Wilma Andersson, 17, vid liv.

Wilmas pojkvän, som är en man i 20-årsåldern, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

"Stärker mordmisstanken"

Under söndagen kommenterade kriminologiprofessorn Leif GW Persson händelseutvecklingen i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Det här tyder ju på att kroppen har styckats och det stärker ju mordmisstanken ansenligt. Det är utomordentligt ovanligt att man styckar en kropp som inte har dött på grund av annans handaverkan. Och att den som styckar kroppen också är den som har haft ihjäl personen. Så nu sluter sig den rent juridiska biten kring den misstänkta, säger han.

Professorn pratar också om hur viktigt det är för polisarbetet att hitta kroppen snart – för att kunna ta reda på hur Wilma mist livet.

Detta är särskilt viktigt för att minska sannolikheten att låta en misstänkt gärningsman gå fri.

– Den springande punkten där det lett till frianden trots att det varit alldeles uppenbart att det har blivit mördade har varit de fall där man antingen inte har hittat kroppen, eller att man har hittat kroppen men att den då har varit i så dåligt skick så att det inte gått att fastställa en dödsorsak. Då brukar det leda till friande domar, säger Leif GW Persson i programmet.

"Maximalt olyckligt"

Under helgen har polisen fortsatt sitt sökande och man har bland annat tagit hjälp av kustbevakningens dykenhet, som letar i Bäveån och Byfjorden i Uddevalla.

Leif GW Persson menar att det blir särskilt bekymmersamt om kroppen skulle hittas i ett vatten.

– Det indikerar ju då att det man fortfarande saknar kan ha dumpats i vatten. Och det är maximalt olyckligt vill jag påstå. Sannolikheten för att strömmar tar bort kroppsdelar är ganska hög. Sen går vatten särdeles illa åt kroppsdelar och försvårar den kriminaltekniska och rättsmedicinska undersökningen, säger han.

Läs mer: Grannen om kvällen som Wilma försvann: ”Jag var på väg dit”
Läs mer: Polisen bekräftar: 17-åriga Wilma Andersson är död – kroppsdel hittad
Läs mer: Mordmisstänkte pojkvännens pappa – om försvunna Wilma: "Jag lovar"