- Foto: Foto: Polisen, NTB Scanpix.

Fallet Anton Lundin Pettersson – skolattacken i Trollhättan

Anton Lundin Pettersson gick in på grundskolan Kronan i Göteborg och mördade tre personer. Alla med invandrarbakgrund. Hur gick detta fruktansvärt hemska dåd till? Nyheter24 redogör för hela händelseförloppet.


Den 22 oktober 2015 gick 21-årige Anton Lundin Pettersson in på grundskolan Kronan i Trollhättan. Syftet var att få slut på sitt eget och andras liv. 

Rob Zombies låt Dragula dunkades på högsta volym i hans hörlurar. På tio minuter hann han hugga ner fyra personer med sitt svärd. Två personer avled direkt och en dog senare av skadorna.

Ikväll i I huvudet på en mördare får vi följa fallet Anton Lundin Pettersson. Dokumentären går klockan 21 på TV3.

Foto: Polisen

Många står nog fortfarande undrandes hur detta hemska dåd kunde ske, hur tänkte mördaren Anton Lundin Pettersson innan han genomförde skolattacken? Nyheter24 tar dig igenom hela händelseförloppet. 

SÖKTE 80 ARBETEN OCH FICK INGET

När Anton Lundin Pettersson tog studenten skrev han in sig på Arbetsförmedlingen med förhoppningen om att han äntligen skulle ut i arbetslivet. 

Han sökte 80 arbeten och fick inget av jobben. När han inte fick ett jobb så vände han sig inåt till datorspel och olika internetforum.

2014 började han få främlingsfientliga radikaliserade åsikter. Han började läsa i forum där högerextrema åsikter uttrycktes. 

Han började titta på videor på människor som skadade djur och riktade sin egen ilska mot invandrare, kvinnor och homosexuella.

TITTAR PÅ VIDEOR PÅ BREIVIK OCH HITLER

Anton Lundin Pettersson följde med stort intresse Elliot Rodger som förknippades med incel-rörelsen och utförde en skolskjutning i Kalifornien. Han läste om Eric Harris och Dylan Klebold som utförde Columbinemassakern i USA och den norska terroristen Anders Behring Breivik. Han tittade också på tal med Adolf Hitler.

Året därpå började Anton Lundin Pettersson psykiska hälsa bli sämre och 2015 hade han fortfarande inget arbete och de enda han umgicks med var familjen. Självhatet växte och självbilden blev sämre. Han gjorde ett internettest för att se om han var deprimerad.

Några dagar innan skolattacken köpte han ett vikingasvärd som vägde 1 kilo och en kniv. Ytterligare några dagar senare köpte han en svart rock och ett par kängor. Han beställde även en tysk millitärhjälm som han sprayfärgade svart. Innan dådet sprayade han även glitter i håret.

Kniven och hjälmen som gärningsmannen köpt några dagar innan. Foto: Polisen
Masken som gärningsmannen köpt några dagar innan. Foto: Polisen

LÄMNADE ETT BREV

Anton Lundin Petterssons attentat grundades i rasism. På mindre än en timme hade han mördat tre personer på Kronans skola i Trollhättan.  Alla hans offer hade utländsk bakgrund, och mördaren valde aktivt att skona barn som såg traditionellt svenska ut.

I hallen i sitt hem hade Anton Lundin Pettersson lämnat ett avskedsbrev som är sekretessbelagt. Men delar av det läckte ut i media. I brevet skyllde Lundin Pettersson på samhället genom att bland annat skriva "ni drev mig till det här, blodet är på era händer."

Anton Lundin Petterssons säng och skrivbord. Foto: Polisen
Fotot som togs med eleverna på skolan som trodde att gärningsmannen var utklädd inför Halloween. Foto: Polisen

SKJUTS AV POLISEN PÅ PLATS  

När polisen kom fram till skolan lokaliserade de gärningsmannen. Anton Lundin Pettersson började då gå emot dem. Han hade ett svärd i ena handen och enligt förhör med polisen hade han avsikt att skada dem. 

Han höll svärdet som om han ska gå till attack och poliserna menar att de hade blivit huggna med svärdet om de inte hade hunnit stoppa honom. 

De två poliserna sköt då honom i bröstet samtidigt och Anton Lundin Pettersson föll ner på knä och avled strax därefter.

I huvudet på en mördare ikväll får vi följa fallet Anton Lundin Pettersson. I huvudet på en mördare sänds torsdagar 21.00 Viaplay, Viafree och TV3.

Trollhättan skolattack. Läs mer om dådet här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om fallet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Den 16-åriga pojken som är misstänkt för mord på en 15-åring i Alingsås ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det meddelar tingsrätten på torsdagen.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.