Det här gäller för rislyktor.
Det här är reglerna kring rislyktor. - Foto: Shutterstock

Tänker du släppa upp rislyktor på nyår? Här är allt du behöver veta

Ett populärt inslag under nyårsfirandet är att släppa upp rislyktor. Men det finns vissa regler att följa. Läs vidare för att få full koll!


Det är väldigt vackert – en himmel fylld av svävande lyktor. Visst? 

Under nyårsnatten är detta ingen ovanlig syn.

Lång historia

Ursprungligen kommer den svävande lyktan från Kina, där den har en tusenårig historia. 

Förr i tiden använde soldater och krigare rislyktan för att signalera varandra. På så sätt kunde de kommunicera trots långa avstånd. 

Idag används den främst på festivaler eller högtider, men även på minnesstunder och årsdagar. 

Lyktorna brukar vara gjorda av bambu, rispapper och snöre. Detta är inte miljöfarligt eftersom naturen lätt kan bryta ned dessa material, enligt sajten Rislyktor.

Men det finns regler att förhålla sig till vid användning. 

Maxantal och maxhöjd

Transportstyrelsen skriver på sin hemsida att det är tillåtet att släppa upp max 50 svävande lyktor per gång oavsett stigningshöjd. 

Rislyktorna får vara max 100 centimeter höga. 

Vill man släppa upp fler än 50 på samma gång eller lyktor som är större än 100 centimeter så behövs tillstånd från Transportstyrelsen.

Tillstånden kostar dock pengar. Mer om det kan du läsa om här

Vid flygplatser

Om du ska släppa iväg rislyktor vid en plats som är på tio kilometers avstånd från en flygplats eller närmare så måste du kontakta flygplatsen i god tid.

Lyktorna kan nämligen störa för piloter under start eller landning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du släppt upp någon rislykta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.