ska du ställa ut gröt till gårdstomten

- 20/12/2019, 20:04 -

Gårdstomten är ett populärt folkväsen från förr och ska inte förväxlas med tomten. Han slet och hjälpte till på gården. Enligt sägnen ska man också ställa ut gröt åt gårdstomten på verandan, men när skulle detta ske? Nyheter24 upplyser dig.

Gårdstomten är ett av våra mest populära folktroväsen. Enligt sägnen ska gårdstomten ha varit en liten gubbe som höll till på gården och hjälpte till med det dagliga arbetet och tog hand om folket och djuren på gården. 

Gårdstomten ska ej förväxlas med jultomten. Denna gråklädda vresiga figur har inte så mycket gemensamt med den rödklädda mysiga julaftonstomten.

ÄVEN KALLAD TÖMTVITTRA

Gårdstomten har haft många namn genom tiderna och totalt finns det flera tusen berättelser om honom i folkminnesarkivet uppger Institutet för språk och folkminnen.

Gårdstomten hade olika namn och kunde exempelvis kallas för tomtebisse, tömtvittra, nisse, goanisse, lillnisse, tomtpyssel, tussen eller tomtebese. 

FLÄTADE HÄSTENS MAN 

Gårdstomten var en gammal man som inte gillade nymodigheter utan älskade när saker och ting var som det brukar. Han ägnade mycket tid åt att sikta mjöl, sopa, slå hö, bära halm och sköta om djuren. 

En annan favoritsyssla som gårdstomten hade var att fläta hästens man. Tomten kunde ses som moralens väktare som värnade om ordning och reda.

TOMTEGRÖT PÅ VERANDAN PÅ JULAFTON

På julaftonsmorgon eller natten till julafton är det dags att ställa ut tomtegröt åt gårdstomten för att belöna honom för hans hårda arbete han gjort inför julen. Allra helst ska det vara med en klick smör. Då förstod tomten att han var väldigt omtyckt. 

Om tomten inte fick en klick smör i gröten kunde det gå väldigt illa. Enligt en folksaga så sägs smöret ha sjunkit till botten på fatet en gång. Då blev tomten så arg att han gick och slog ihjäl en ko, enligt Institutet för språk och folkminnen.

Han ångrade sig dock när han sedan åt gröten och fann smörklicken i botten.