Föräldrar till undernärd flicka döms till villkorlig dom

- 27/12/2019, 14:24

Nyheter24 skrev tidigare i år om de föräldrar vars dotter, två år gammal, fick vårdas akut då hon var kraftigt undernärd. Nu har domen från hovrätten kommit och föräldrarna döms till villkorlig dom och skadestånd.

Det var i februari i år som en 2-årig flicka anlände till Drottning Silvias sjukhus i Göteborg, något som Nyheter24 rapporterade om.

Flickan var kraftigt undernärd, men kunde genom akuta insatser lyckligtvis räddas.

Enligt åtalet var flickan dock bara timmar från att avlida.

"Otillräcklig kost"

Anledningen till att flickan var så pass undernärd berodde på att föräldrarna försett henne med en "otillräcklig vegansk kost".

– Barnet har fått mestadels bröstmjölk, brunt ris och frukt och grönt. Det är en alltför ofullständig vegansk kost, sade Ximena Bene, åklagare i fallet, till SVT tidigare i år.

Skyllde på magsjuka

Föräldrarna nekar till brott och har tidigare sagt att det berodde på att flickan hade varit magsjuk i fyra dagar, samt att hon hade många allergier vilket gjorde det svårt att hitta rätt mat.

Föräldrarna åtalades i maj, först för vållande till kroppsskada. Då dömdes de först till tre månaders fängelse för grovt vållande till kroppsskada på dottern av Göteborgs tingsrätt, samt blev skyldiga att betala ett skadestånd på 60 000 kronor.

Dock ansågs föräldrarna redan ha avtjänat fängelsestraffet, då de hade suttit häktade under två månader.

Båda parter valde att överklaga domen och under fredagen kom hovrättens slutliga dom.

De döms till villkorlig dom och ska betala ett skadestånd på 50 000 kronor istället för 60 000 kronor.

Nekar fortfarande till brott

Föräldrarna nekar dock fortfarande till brott. Pappans försvarsadvokat Linn Augustsson menar att varken mamman eller pappan handlade med ont uppsåt. Dock bedömer hon ärendet som inte tillräckligt utrett.

– Hovrätten har kommit fram till att föräldrarna har handlat oaktsamt, men att de inte har några onda avsikter, och då ska de naturligtvis inte dömas till något fängelsestraff, säger hon till SVT.

Augustsson fortsätter:

– Det finns inget yttrande från rättsmedicinalverket eller en oberoende enhet som stödjer åklagarens påstående om flickans undernärdhet. Det är just det som försvaret har kritiserat.

"Inga illasinnade motiv"

I domen har hovrätten skrivit: "Det står dock klart att ingen av föräldrarna har haft några illasinnade motiv eller avsikter utan velat sin dotters bästa".

Idag bor flickan med sin mamma, då pappan i samma veva togs fast med det narkotikaklassade preparatet Tramadol och åtalades för ringa narkotikabrott.

LVU och socialtjänsten är fortfarande i kontakt med familjen och de menar att föräldrarna tar bra hand om flickan och att de är hängivna till varandra, skriver SVT.