Söndag 9 Maj
Stockholm

Forskning: Veganer kan få värre bakfyllor än köttätare

Kan en vegansk kost påverka din bakfylla? Ta reda på det här!
Kan en vegansk kost påverka din bakfylla? Ta reda på det här!. Foto: Shutterstock

En ny forskning som publicerats i Journal of Clinical Medicine har kommit med väldigt intressanta resultat. De jämförde nämligen kopplingen mellan bakfylla och att äta vegansk kost kontra kött.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att vara vegan har många fördelar. Inte bara det faktum att det är bättre för miljön, det har dessutom visat sig förbättra hälsan. 

Men det finns en nackdel som några forskare vid universitetet i Utrecht, Nederländerna har upptäckt.

Vad det är?

Värre bakfyllor.

Två ämnen stod ut

Trots att studien endast utfördes på 13 personer, så var det två stycken näringsämnen som hade effekt på baksmällan hos personerna.

Genom att undersöka näringsämnena vitamin B3 och zink, kunde forskarna se att bristen på dessa påverkade veganer och vegetarianers bakfylla mer, i jämförelse med köttätare.

Vegansk kost inte det ultimata

Anledningen till detta kan bero på att vitamin B3 oftast finns i kött, kyckling och fisk. Det går även att hitta näringsämnet i avokado, champinjoner, jordnötter och fullkorn.

Kött, skaldjur, ägg och mejeriprodukter är däremot fullspäckade med zink – vilket inte riktigt passar in i en vegansk kost, varpå bristen av zink hos veganer kan förklaras av denna enkla anledning.

Behövs mer forskning

Forskningen publicerades i Journal of Clinical Medicine och resultaten visade att det finns kopplingar mellan bristen på dessa näringsämnen och en värre bakfylla, men samtidigt påpekade forskarna att det behövs mer forskning på fler personer, skriver Independent.

Botar inte bakfylla

Slutligen ville forskarna även peka på att en förhöjd dos av dessa två ämnen inte skulle "bota" bakfyllan eller göra personen "immun".

Attans.

Äter du kött?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela