Så ofta ska du tvätta din kudde och dina örngott

- 05/01/2020, 14:49

I sängen samlas det både damm, svett, hudavlagringar, saliv och annat obehagligt. Speciellt kudden är en plats där svampbakterier och kvalster trivs allra bäst. Men hur ofta ska kudden egentligen tvättas för att bli av med dessa oönskade hyresgäster?

Trots att alla dessa otäcka sänggäster existerar så finns det olika sätt att bli av med dem. Städexperten Marlene Eriksson säger att man ska tvätta sängkläderna ofta, speciellt om man har djur eller barn i sängen regelbundet, säger hon i Nyhetsmorgon.

En annan anledning att tvätta sängkläderna oftare är om det är väldigt varmt ute och man har svettats i sängen.

Enligt Marlene Eriksson så bäddar gemene svensk rent mer sällan än två gånger i månaden. Eriksson menar att absoluta minimum för att bädda rent alla sängkläder är var fjortonde dag.

Men hur ofta ska man egentligen tvätta sin kudde??

I kudden kan det leva hela 16 olika svamparter, skriver Leva & Bo. Kvalster som är en stor grupp av spindeldjur och finns över hela jordklotet är en vanlig orsak till astma och allergibesvär.

Kvalster trivs allra bäst i fuktiga och mörka utrymmen. Ett perfekt ställe för kvalster är framförallt kudden. Kudden bör därför tvättas i 60 grader var tredje till var sjätte månad. 

Kvalster får inte heller samma fäste om lakanen är släta. Det är därför bra att antingen mangla eller stryka lakan. 

Men vilken temperatur ska sängkläder tvättas i? 

Men vilken temperatur ska man tvätta allt? Jo sängkläder, handdukar och underkläder ska alltid tvättas i minst 60 grader. Vita sängkläder ska alltid tvättas i 90 grader. 

Bomull behöver ofta högre temperatur för att svälla och släppa smutsen, skriver MåBra. Ellinor Niit går på Textilhögskolan i Borås. Han berättar att det även finns andra knep för att få väck bakterierna i kläderna.

– Torktumling har visat sig ha betydligt bättre effekt på att ta livet av eventuella bakterier än höga tvättemperaturer, säger Ellinor Niit till MåBra.

Brukar du tvätta din kudde var tredje till var sjätte månad?