Söndag 14 Aug
Stockholm

Video uppges visa hur det ukrainska planet träffas av missil

Video-uppges-visa-hur-det-ukrainska-planet-skjuts-ned-i-Iran
Video uppges visa hur det ukrainska planet skjuts ned i Iran. Foto: AP, Ebrahim Noroozi/AP

Enligt källor från amerikansk militär ska flygplanet som kraschade i Iran under onsdagsmorgonen ha skjutits ner av iranskt luftvärn. Under torsdagen skriver The New York Times att de tagit del av en video som visar att planet beskjuts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdagsmorgonen störtade en Boeing 737 med minst 170 personer ombord på väg till ukrainska Kiev från Teheran i Iran. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska 17 av dessa personer ha varit bosatta i Sverige. 

Samtliga ombord omkom.

Enligt iranska medier ska planet ha störtat till följd av tekniska problem. Under torsdagen framkommer dock andra uppgifter: 

Enligt flera källor ska planet ha skjutits ned – något som styrks av en video som tidningen The New York Times tagit del av. 

Kan ha skjutits ner av missil 

Under torsdagsmorgonen framkommer det att Ukrainas regering utreder om en iranskt missilattack kan ha orsakat olyckan, rapporterar Bloomberg.

Även Storbritannien får under torsdagen "oroande uppgifter" om att en sådan attack ägt rum.

Samtidigt ska källor inom det amerikanska försvaret ha uppgett att en robotattack av misstag skjutit ned planet, skriver SkyNews.

Bildkälla: Sean Kilpatrick/AP

Justin Trudeau: "Flertal källor..."

Under torsdagskvällen höll Kanadas premiärminister Justin Trudeau en presskonferens. 

Han meddelade då att landet fått "underrättelseuppgifter från ett flertal källor som gör gällande att Iran sköt ned flygplanet utanför Teheran".

Trudeau sade även, likt källorna från det amerikanska försvaret, att attacken kan ha varit oavsiktlig. 

Han lade till att saken måste utredas grundligt, enligt Reuters.

Stefan Löfvén. Foto: Claudio Bresciani / TT

Stefan Löfven kräver "fullständig och transparent utredning"

Statsminister Stefan Löfven  ska under torsdagskvällen ha varit i kontakt med den kanadensiska premiärministern i samband med ”de mycket allvarliga uppgifterna”.

"Vi var överens om att dessa uppgifter ytterligare ökar behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. Vi var också överens om att de drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen, skriver Löfven i en kommentar till Aftonbladet.

Donald Trump: "Har misstankar" 

Även den amerikanska presidenten Donald Trump har uppgett att han är skeptisk kring olyckans omständigheter. 

– Jag har mina misstankar. Det är en tragisk händelse. Men någon kan ha gjort ett misstag på andra sidan när det flög, säger Trump under en presskonferens i Vita huset.

Iran förnekar

Ali Abedzadeh, chef för Irans trafikflyg, kallar dock uppgifterna om en missilattack för "ologiska rykten". 

– Vetenskapligt är det en omöjlighet att en raket träffade det ukrainska planet, säger Abedzadeh till den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Isna under torsdagen.

Satellitbilder kan avslöja attack

Senare under torsdagskvällen rapporterar The New York Times att de tagit del av en video som tycks visa hur en missil träffar ett plan i närheten av Tehrans flygplats. 

I videon ser man hur en explosion uppstår efter att ett objekt kolliderat med planet, men själva planet exploderar inte direkt. 

Tidningen skriver att de tagit del av andra videos som visar att planet flyger i flera minuter och börjar vända tillbaka till flygplatsen, innan det till slut exploderar och störtar.

Transportstyrelsen stoppar direktflyg till Iran

Under fredagen bestämmer sig Transportstyrelsen för att tillfälligt dra in trafiktillståndet för Irans nationella flygbolag Iran Air. 

– Vi förstår att detta kan skapa problem för resenärer. Men passagerarnas säkerhet är viktigast och vi har därför beslutat att tillfälligt stoppa flygningarna, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen, till Ekot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.