Forskare kan ha hittat botemedel mot migrän

- 22/01/2020, 13:55

Om du har en förälder som lider av migrän så finns det 70 procent risk att du någon gång i livet kommer att drabbas. Men nu kan läkare och forskare ha funnit ett botemedel mot den extrema huvudvärken som en miljard människor världen över lider av.

Lider du av migrän? Då är du inte ensam.

Runt en miljard människor världen över drabbas av den extrema smärtan som orsakas av migrän.

Genetiskt

Idag är vi väl medvetna om att gener är en faktor till varför vissa människor har oturen nog att få migränanfall. Det är cirka 70 procents risk att du kommer drabbas av den extrema huvudvärken om det är så att dina föräldrar lider av det.

Genen som antas vara boven i dramat kallas i detta fall för TRESK, skriver Illustrerad Vetenskap.

Kan hålla i sig i tre dagar

De vanligaste migränanfallen varar i några timmar, men somliga har sådan otur att det håller i sig i hela tre dagar. Hur ofta en person drabbas varierar; vissa får migrän med bara några dagars mellanrum medan andra drabbas några enstaka gånger per år.

Det vanligaste är två till fyra anfall per månad, och den mest förekommande samhällsgruppen är västerländska kvinnor i medelåldern, som drabbas två till tre gånger oftare än män.

Svårt att förstå orsaken

Men trots att sjukdomen är så pass vanlig så har varken läkare eller forskare kommit fram till en slutgiltig orsak kring varför den extrema smärtan uppstår. Detta har då medfört en svårighet för patienter att få en effektiv behandling.

Men det görs framsteg.

Den amerikanska hälsomyndigheten godkände i maj 2018 ett läkemedel, vid namn Erenumab, som enligt forskare skulle halvera antalet migränanfall hos de hårdast drabbade patienterna.

26 procent av dessa personer botades helt från sjukdomen. Erenumab godkändes några månader senare i EU, och kan komma att bli revolutionerande för läkemedelsmarknaden. 

Är en antikropp

Vad är då Erenumab?

Enkelt förklarat är det en antikropp, vilken verkar genom att neutralisera effekten av proteinet CGRP, som av forskare även den pekats ut som orsaken bakom migrän.

Proteinet är hos majoriteten av världens befolkning helt ofarligt, men skillnaden hos migränpatienter är att huvudets känselnerver blir extremt överkänsliga av CGRP.

Proteinet påverkar känselnerverna i ansiktet, hårbotten och hinnorna som skyddar hjärnan. Det i sin tur skärper sinnena ordentligt.

Lätta beröringar blir extrem smärta

Hos migränpatienter, med nervceller som innehåller stora mängder CGRP, kan lätta beröringar som vanligtvis knappt känns av, orsaka extrem smärta och utlösa migränanfall. Likaså gäller muskelsammandragningar i ansiktet eller att blodet pulserar i ådrorna.

Dessa falska sinnesintryck gör att hjärnan sätts i ett slags alarmberedskap – vilket också gör att migrän orsakar extrem känslighet mot ljus, lukt och ljud. Det kan också påverka synfältet likt bilden under, så kallat aura.

Synen påverkas vid extrema migränanfall. Bildkälla: Shutterstock
Synen påverkas vid extrema migränanfall. Bildkälla: Shutterstock

Ska bromsa smärtan

Det är här Erenumab kommer in som räddaren i nöden.

Antikroppen påverkar CGRP-proteinets funktionalitet innan känselnerverna reagerar, och på så sätt förebygger smärtan.

På grund av att antikropparna är så pass stora och därför besitter lång hållbarhet i kroppen, kommer migränpatienter inte behöva ta mer än en dos per månad.

Däremot är behandlingen väldigt dyr, varpå en idé som kommit på tal är att begränsa den till de patienter som är i störst behov av den, rapporterar Illustrerad Vetenskap.