Kvinnan som var smittad med coronaviruset isolerade sig själv

- 31/01/2020, 21:21 -

Kvinnan som är smittad med coronaviruset isolerade sig själv i sitt hem när hon blev sjuk och fick symptom. Kvinnan ordnade så hon fick matkassar ställda utanför sin dörr.

Nyheter24 har tidigare skrivit om det första fallet av coronaviruset som bekräftades i Sverige. Patienten befinner sig på länssjukhuset i Ryhov i Jönköpings län.

Kvinnan som är smittad har varit i Wuhan. Efter att hon kom till Sverige har hon fått symptom som hosta men hon är inte allvarligt sjuk. Kvinnan är för nuvarande isolerad på infektionsklinik.

KARTLÄGGER EVENTUELLA KONTAKTER SOM KVINNAN HAR HAFT

I ett pressmeddelande skriver region Jönköping att de arbetar med att kartlägga eventuella kontakter som kvinnan har haft sedan hon kom till Sverige, skriver Aftonbladet.

Malin Bengnér är smittskyddsläkare vid region Jönköping. Hon kommenterade kvinnans resväg från Kina till Sverige. Bengnér säger att kvinnan inte har haft någon kontakt med andra efter att hon börjat visa symptom.

– Hon har inte haft några ytterligare kontakter efter att hon kom hem till Sverige. Det är inte några som utsatts för smitta, säger Bengnér.

KVINNAN MED CORONAVIRUSET ISOLERADE SIG SJÄLV

När kvinnan började bli sjuk så isolerade hon sig själv i sitt hem. Bengnér säger att kvinnan har ordnat så att hon fått matkassar ställda utanför sin dörr. 

Jönköping och Folkhälsomyndigheten har bedömt att kvinnan inte har varit smittsam under sin resa från Kina till hemmet i Jönköping. Kvinnan ska ha landat på Landvetter och sedan tagit buss till Jönköping där hon bor. 

Kvinnan har träffat andra resenärer under sin resa men det var innan hon blev sjuk och fick symptom. Just nu hålls kvinnan isolerad. 

– Vi följer hennes hälsoläge dag för dag och kommer att fortsätta ta virusprover. Hur länge hon kommer hållas isolerad beror helt på hur hon mår de närmaste dagarna, säger Malin Bengnér.

LÄS MER: JUST NU: Första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige

LÄS MER: Så orolig behöver du vara över det mystiska kinesiska lungviruset