Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

GW:s stränga varning till Löfven: "Man ska vara försiktig"

- 16/02/2020, 20:23

Krimprofessorn Leif GW Persson avråder statsminister Stefan Löfven (S) från att dra förhastade slutsatser om de så kallade "förnedringsrånen".

Under senaste tiden har flera rån uppmärksammats som innefattat förnedrande inslag – och har därför kallats "förnedringsrån"

Gärningspersonerna har i vissa fall filmat övergreppen och lagt ut dem på internet.

Ofta är det unga personer som legat bakom brotten.

GW:s kritik mot Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt till Expressen att Alliansregeringens skattepolitik mellan 2006-2014 lagt grunden för den ungdomskriminalitet som nu visar sig.

Detta är något som polisprofessorn Leif GW Persson reagerat på.

I sin senaste krönika i Expressen avråder han nämligen Löfven från att uttala sig på det sättet om förnedringsrånen.

Uppmanar till försiktighet

Krimprofessorn menar att han hade "avrått" statsministern från att säga det han sa.

"Man ska vara försiktig när det kommer till att uttala sig om förändringar i den här typen av brott", skriver GW.

Han menar att det sedan 70 år tillbaka är sociala orsaker som främst fått förklara enskilda individers grad av kriminalitet.

"En underordnad fråga"

" Majoriteten av våra kriminologer har en sociologisk bakgrund och den verklighetsbeskrivning som de torgför är i vart fall överseende och till och med förlåtande mot de grupper och individer som de omfattar", skriver GW.

Och fortsätter:

"Att den i bästa fall bara förklarar femton procent av den brottslighet som den påstår sig förklara, blir därmed – givet de betydligt mer hårdhänta alternativen – en underordnad fråga i det politiska sammanhanget".

Läs mer: GW om våldsdåden: "Klassiskt högerextremistiskt scenario"