Doktorn varnar för internettrenden: Sluta peta upp potatis i rumpan

- 28/02/2020, 22:33

Nu varnar läkare för en särskild internettrend – som påstås bekämpa hemorrojder. Husmorstipset går ut på att stoppa upp frusna potatisar i rumpan.

Internet kryllar av husmorstips – det finns lösningar på allt från förkylningar till vinfläckar på kläderna.

Men under senaste tiden har ett udda knep fått spridning på sociala medier, något som nu fått läkare att reagera

Teorin: Potatisar i anus bekämpar hemorrojder

Enligt Wales Online sprids nu artiklar som påstår att frusna potatisar i rumpan kan bekämpa hemorrojder – och många ska redan ha använt sig av metoden.

Artiklarna uppmanar personer att lägga in potatis i frysen, för att sedan skala den likt pommes frites när rotfrukten blivit ordentligt kall.

Sedan ska potatisbiten föras in i anus och lämnas kvar där i 30 sekunder.

Kommande tre till fem dagar ska potatisen lämnas kvar 30 sekunder längre för varje gång.

"Lindrar smärtan"

Artiklarna som förespråkar metoden påstår att potatisarna har "sammandragande egenskaper" och att det "lindrar smärtan".

Den iskalla potatisen påstås ha positiv inverkan för blodkärlen och svullnaderna.

Doktorns varning

Men nu varnar doktor Diana Gall människor som tänker prova metoden och uppmanar istället till att söka professionell hjälp vid besvär.

Det finns inga medicinska bevis för att frusna potatisar i anus ska hjälpa mot hemorrojder, så jag skulle uppmana till försiktighet gällande detta, säger hon till brittiska Metro.

Gall säger också att hemorrojder oftast försvinner efter några dagar, men att det finns vissa beprövade metoder att följa.

Man ska få i sig mycket vätska, äta fiberrik mat och försöka ta regelbundna varma bad för att lindra smärtan och klådan, menar hon. 

Läs även: Powernaps halverar risken för hjärtattack