Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Powernaps halverar risken för hjärtattack

- 14/09/2019, 18:03 -

Forskare vid Lausannes universitetssjukhus i Schweiz har kommit fram till ett par riktigt intressanta slutsatser. Man har undersökt hälsoeffekten hos personer som tagit en powernap två gånger i veckan.

Den nya forskningen är ett glädjebesked till alla som efter en heldag på jobb eller skola känner att en powernap är oundviklig! 

I den omfattande studien ingick drygt 3 400 personer i åldrarna 35 till 75 och de observerades över en femårsperiod. 

Forskarna ville undersöka eventuella kopplingar mellan regelbundna powernaps och risken att drabbas av hjärtattack eller stroke. 

Nästan halverade riskerna

Resultatet visade att de som tog en powernap två gånger i veckan minskade risken för båda åkommorna med 48 procent. Detta jämfört med personer som aldrig tog någon powernap. 

Studien kom dock inte fram till att hjärthälsan blir bättre av att ta fler än två extra sovstunder i veckan. 

Den optimala sovtiden är åtta timmar menar forskarna. Men en powernap kan vara ett bra sätt att ta igen missad sömn från natten innan. 

Brist på sömn visade inte helt oväntat på omvända effekter. Riskerna för åderförkalkning, som innebär att fett samlas på insidan av blodkärlen, blev större. Detta kan leda till blodproppar eller andra hjärt- och kärlsjukdomar. 

Andra fördelar

Global News har pratat med sovexperten Dr. Neil Stanley som menade att en powernap på 20-30 minuter kan vara betydelsefull utifrån andra aspekter också.

– Det kan återställa vakenheten, förbättra prestationsförmågan och minska risken för misstag eller olyckor, säger han. 

Även kortare powernaps som varar 10-20 minuter kan ge liknande effekter. 

Läs mer: Ny studie: Därför faller intelligenta kvinnor för dåliga män
Läs mer: Ny studie: Kvinnors sömnkvalité skadas – av mannens snarkningar

Tar du powernaps varje vecka?