Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Löfven kallar till eget möte om coronaviruset: "Extraordinära åtgärder"

- 01/03/2020, 21:11 -

Stefan Löfven kallar till ett eget möte under måndagen med anledning av coronavirusets spridning. Inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren uppges närvara – tillsammans med krishanteringsrådet.

Under måndagen kommer krishanteringsrådet att samlas för ett möte om coronavirusets spridning

Rådet har inte samlats sedan 2018 då de omfattande skogsbränderna härjade i Sverige.

I krishanteringsrådet sitter personer som har ansvar för det operativa arbetet vid kriser.

Det rör sig om rikspolischefen, säkerhetspolischefen, överbefälhavaren och generaldirektörerna för Affärsverket svenska kraftnät, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Post- och telestyrelsen, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

Löfven kallar till sig krishanteringsrådet

Direkt efter att rådet träffats har statsminister Stefan Löfven kallat till ett eget möte, där inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren kommer att delta.

Samtliga från krishanteringsrådets möte kommer också att vara med på statsministerns möte. Statsråd får nämligen inte sitta med när krishanteringsrådet sammanträder.

Det är en exceptionell situation och då är det viktigt för Stefan Löfven att förhöra sig så att han också får helhetsbilden av vad myndigheterna gör, säger Gösta Brunnander, pressekreterare åt Löfven, till Expressen.

Kan vidta extraordinära åtgärder

I början av januari klassade Folkhälsomyndigheten coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

Det har i sin tur gett regeringen möjlighet att vidta särskilda åtgärder för att hindra smittans spridning. 

Vad det rör sig om för åtgärder är dock oklart.

Men dessa kan användas om en myndighet, exempelvis Folkhälsomyndigheten eller Socialstyrelesen, slår larm.

– Den kunskap, råd och fakta vi får från myndigheterna är det som bygger underlag för de eventuella beslut vi måste fatta. Vi är beredda till extraordinära åtgärder. Här gäller att begränsa smittan så mycket som möjligt och att hantera de konsekvenser som följer av smittan, säger Löfven till Aftonbladet.

Läs mer: Coronavirusets effekt: Dramatisk minskning av utsläppen