Stefan Löfven kallar till eget möte om coronaviruset.
Stefan Löfven kallar till möte om coronaviruset. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Mikael Fritzon/TT

Löfven kallar till eget möte – om coronaviruset: "Extraordinära åtgärder"

Stefan Löfven kallar till ett eget möte under måndagen med anledning av coronavirusets spridning. Inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren uppges närvara – tillsammans med krishanteringsrådet.


Under måndagen kommer krishanteringsrådet att samlas för ett möte om coronavirusets spridning. 

Rådet har inte samlats sedan 2018 då de omfattande skogsbränderna härjade i Sverige.

I krishanteringsrådet sitter personer som har ansvar för det operativa arbetet vid kriser.

Det rör sig om rikspolischefen, säkerhetspolischefen, överbefälhavaren och generaldirektörerna för Affärsverket svenska kraftnät, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Post- och telestyrelsen, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

Löfven kallar till sig krishanteringsrådet

Direkt efter att rådet träffats har statsminister Stefan Löfven kallat till ett eget möte, där inrikesminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren kommer att delta.

Samtliga från krishanteringsrådets möte kommer också att vara med på statsministerns möte. Statsråd får nämligen inte sitta med när krishanteringsrådet sammanträder.

– Det är en exceptionell situation och då är det viktigt för Stefan Löfven att förhöra sig så att han också får helhetsbilden av vad myndigheterna gör, säger Gösta Brunnander, pressekreterare åt Löfven, till Expressen.

Kan vidta extraordinära åtgärder

I början av januari klassade Folkhälsomyndigheten coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

Det har i sin tur gett regeringen möjlighet att vidta särskilda åtgärder för att hindra smittans spridning. 

Vad det rör sig om för åtgärder är dock oklart.

Men dessa kan användas om en myndighet, exempelvis Folkhälsomyndigheten eller Socialstyrelesen, slår larm.

– Den kunskap, råd och fakta vi får från myndigheterna är det som bygger underlag för de eventuella beslut vi måste fatta. Vi är beredda till extraordinära åtgärder. Här gäller att begränsa smittan så mycket som möjligt och att hantera de konsekvenser som följer av smittan, säger Löfven till Aftonbladet.

Läs mer: Coronavirusets effekt: Dramatisk minskning av utsläppen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.