Gravid och orolig för coronavirus? Här är allt du behöver veta

Idag finns det mycket kvar att förstå kring coronaviruset. Som gravid undrar man kanske hur man själv, och barnet i magen, kan påverkas. Här reder vi ut allt man vet hittills – och vad man som gravid bör tänka på gällande COVID-19.


Sedan coronaviruset, COVID-19, började spridas förra december har forskare och läkare har arbetat hårt för att få ut tydlig information kring viruset. 

Man har kommit fram till att äldre personer och personer med hjärt- kärlsjukdom, diabetes eller kronisk lungsjukdom är överrepresenterade när det kommer till de som smittats. 

Men hur ligger det till med gravida? Finns det större risk att smittas – och vet man ännu hur viruset påverkar fostret?

Påverkas fostret av coronaviruset?

Northwestern University, Wuhan University and Peking University utförde en smal studie där man undersökte nio gravida kvinnor som smittats av COVID-19.

Man kom fram till var att det inte fanns några bevis för att viruset överförts till fostret. 

Samtliga kvinnor var i tredje trimestern och uppvisade samma symtom som patienter som inte var gravida.

Drabbas gravida kvinnor hårdare av coronaviruset?

Även världshälsoorganisationen har publicerat en analys där man undersökt 147 gravida kvinnor. 64 av kvinnor som undersöktes var sjuka i viruset, 82 misstänktes vara smittade och en kvinna var asymtomatisk.  

Analysen var en internationell satsning där experter från nio olika länder, tillsammans med WHO, undersökte COVID-viruset från16-24 februari.

Av kvinnorna som undersöktes blev åtta procent av kvinnorna allvarligt sjuka, och en procent av kvinnorna hamnade i livshotande tillstånd.

Går riskerna att fastställa?

För att säkert kunna bekräfta hur gravida påverkas skulle större och mer omfattande studier krävas. Men dessa två undersökningar kan ge viss inblick i hur gravida kvinnor påverkas av viruset. 

Är det som gravid farligt att använda handsprit? 

Nej, det är ofarligt. Alkoholen hinner inte absorberas av huden då den snabbt avdunstar inom 15-60 sekunder, enligt Friskhandvård

Andra infektioner som kan skada under graviditet

Det finns som sagt inga bevis för att fostret skadas av coronaviruset. Däremot finns det infektioner som kan skada fostret hos den som är gravid. 

Parasiten toxoplasma och listeriabakterie

Om man som gravid drabbas av toxoplasma eller listeria kan det skada fostret. 

Parasiten sprids främst via kattbajs, men man kan också få i sig den av kött som inte är genomstekt, frukt och grönt som inte sköljts ordentligt och jord eller sand. 

Listeriabakterien sprids på samma sätt som toxoplasma via rått kött. Men man kan även få bakterien av rå fisk, opastöriserade mjölkprodukter, och jord. 

Röda hund och vattkoppor

Vattkoppor och röda hund är också två av de sjukdomar som kan skada fostret. Här kan du läsa mer om toxoplasma, listeria, röda hund och vattkoppor

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick till 915 miljarder kronor, en ökning med 12 procent under det första kvartalet. Det motsvarar 299 kronor per aktie.

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.