Så här rengör du din mobil från bakterier
Så här rengör du din mobil från bakterier - Foto: Foto: Shutterstock, Jessica Gow/TT

Så rengör du din mobil från bakterier

Har du inte rengjort din telefon på ett tag? Då bör du tänka en andra gång innan du sträcker upp smittohärden mot ansiktet för att svara när det ringer.


För att förebygga att coronaviruset sprids så har hälsomyndigheter rekommenderat folk att tvätta sina händer och inte röra sitt ansikte. 

Men hur är det med din mobil? Jo, den är nämligen en riktig smittohärd.

17 000 bakteriegenkopior på en mobilskärm

En studie visade att gymnasieelevers telefoner hade upp till 17 000 bakteriegenkopior, skriver Independent. Dessutom kan bakterier överleva på mobilskärmar upp till fyra dagar.

Det innebär att du riskerar att få bakterier på dig väldigt många gånger på en dag.

Vad vore då mer ultimat än att rengöra din telefon några gånger per år? Här kommer några tips på hur du bäst rengör den. 

Så här rengör du din mobil 

1. Börja stänga av mobilen först, ta av skalet och ta ur hörlurarna och laddaren. 

2. För att undvika repor på skärmen är det bäst att använda en microfiber-duk. En sån liten filt som kommer med när du köper glasögon. 

3. Använd en liten mängd varmt vatten och lite diskmedel, eller så kan du använda speciellt medel som är särskilt framtaget för att rengöra skärmar. 

ANVÄND INTE STARKARE RENGÖRINGSMEDEL

Om du använder starkare rengöringsmedel så tar det bort bakterier, men det skadar också den kemiska beläggningen som finns på skärmen för att skydda den.

Antidesinfektion är bra mot bakterier, men om du använder en sprit som har högre alkoholhalt än 50 procent alkohol så riskerar du att skada mobilskärmen. 

FÖRSÖK ATT HÅLLA TELEFONEN fortsatt REN

När du väl har fått din telefon ren så är nästa steg att fortsätta hålla telefonen ren. 

Ett sätt är att alltid tvätta händerna innan du tar upp din telefon och att inte ta in den på ställen där den utsätts för bakterier, exempelvis toaletten. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!