Söndag 28 Nov
Stockholm

Regeringens vädjan till allmänheten: "Panikbunkra inte"

Regeringens uppmaning.
Regeringens vädjan. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Anders Wiklund/TT

Coronavirusets utbrott har lett till att svenskarna hamstrar matvaror och hygienartiklar i mycket hög utsträckning. Men nu vill landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att man inte ska stressa upp sig i onödan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Coronavirusets utbrott har gjort så att fler och fler svenskar köper med sig mängder av livsmedel och hygienartiklar från butikerna.

Det har lett till tomma hyllor och en uppstressad tillvaro för många.

Landsbygdsministerns uppmaning

Men nu går regeringen ut och manar till lugn och ro.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) menar att hon förstår "att många känner oro just nu" men att det är "viktigt att vi agerar lugnt och försiktigt i den här situationen".

– Det är viktigt att inte panikbunkra. Vårt samhälle är rustat för att klara svåra situationer och kriser, säger hon till Aftonbladet.

Nilsson menar att det finns risker med att bunkra upp med för mycket matvaror på kort tid – livsmedelsindustrin kan bland annat överbelastas.

Vilket hon menar kan vara dåligt på sikt.

– Vi måste vara förberedda på att det här kan bli en situation som pågår ett tag, och då måste vi vara uthålliga, säger hon.

"Alla har ett ansvar nu"

Landsbygdsministern menar att det nu är viktigt att hjälpas åt om smittspridningen ska kunna minska och för att skydda utsatta grupper.

– Alla har ett ansvar nu. Vi ska följa myndigheternas råd och vi ska ta hand om varandra. Hjälpa grannar som inte kan gå till mataffären att handla, inte handla mer än vad vi behöver och framförallt – inte sprida panik i onödan, säger hon.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rekommenderar att man alltid ska ha hemma varor så att man klarar sig i några dagar vid en eventuell krissituation.

Läs mer: Beskedet: Apple stänger alla sina butiker utanför Kina
Läs mer: Coronaviruset: Sverige har fått sitt andra dödsfall

Har du handlat mer än vanligt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela