Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Intensivvårdsläkarens förvåning: "Fler unga än vi förväntat oss"

- 07/04/2020, 18:50

Coronaviruset fortsätter att slå hårt mot det svenska samhället. Karin Hildebrand, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset i Stockholm, förvånas över hur många unga som drabbats hårt av smittan.

I början av veckan vårdades över 400 personer på landets intensivvårdsavdelningar efter att ha smittats av coronaviruset.

Fler än 600 personer får eller har fått intensivvårdsbehandling sedan virusets utbrott.

De flesta som haft behov av intensivvård har varit över 60 år, men många unga finns också med i statistiken.

Det visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret, SIR.

11,9 procent av vårdplatserna har gått till patienter mellan 40-49 år, 3,6 procent till patienter mellan 30-39 år och 4,4 procent till patienter mellan 20-29 år.

Statistiken förvånar Karin Hildebrand, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset i Stockholm.

Vi ser fler än vi hade förväntat oss av unga personer utan riskfaktorer, alltså utan andra sjukdomar, som drabbas hårt av covid-19 och som kräver intensivvård, sa hon i Aktuellt på måndagskvällen.

Och fortsatte:

Det finns mycket data som talar för att de (unga) har större chans att överleva sjukdomen än vad äldre personer med flera andra sjukdomar har. Men även unga patienter blir väldigt svårt sjuka. Vi slås av att det är så många unga, friska som drabbas så svårt av den här sjukdomen.

Bland de som dött i coronaviruset i Sverige är dock mönstret tydligt – 94,3 procent är över 60 år.

Läs mer: Skröt om hur hon struntade i reglerna – nu har hon smittats