Brittiske forskaren om virusets dödlighet.
Brittiske forskaren om virusets dödlighet i Sverige. - Foto: Martin Mejia/TT, AP

Coronaprofessorn: 12 000 kommer att dö i Sverige

Ingen vet hur många som kommer att dö i coronaviruset när allt är över. Men professorn Tom Britton tror att uppskattningsvis 12 000 svenskar kommer att dö.


Över 3 000 svenskar har hittills dött efter att ha smittats av coronaviruset.

Enligt en beräkning av forskaren Tom Britton kommer betydligt fler att dö i smittan.

Britton dividerade antalet smittade den 6 april i Sverige med antalet döda fram till den 30 april, eftersom det tar ungefär tre veckor från smittillfället fram tills man dör.

Då fick forskaren fram en dödlighet på 0,39 procent – och menar att mellan 8 000 och 12 000 människor i Sverige kommer att ha dött när pandemin är över.

– Men jag tror att dödligheten kommer att minska något framöver, eftersom vi antagligen kommer att bli bättre på att behandla de sjuka och skydda de äldre. Så min bästa gissning är att det kommer att bli cirka 12 000 döda, säger Britton till TT.

Beräkningen ligger nära en tysk uppskattning av virusets dödlighet som nyligen gjorts, den kom fram till 0,37 procent.

Om än det kan framstå som några tiondelar hit eller dit när siffror diskuteras, så rör det sig i själva verket om tiotusentals liv.

Skulle dödligheten i Sverige istället stanna vid 0,2 procent innebär det att bara hälften så många dör.

– Jag tror att det är där vi kommer att hamna i Sverige, någonstans mellan 0,2 och 0,4 procent. I så fall verkar den (dödligheten) vara lägre än i exempelvis vissa delar av norra Italien och det kommer att bli väldigt spännande, dels att få det bekräftat om det verkligen är så, och i så fall förstå varför det är så, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.

Läs mer: Carl Bildts attack mot Anders Tegnell: Sätt munkavle på honom

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!