Stockholm

Carl Bildts attack mot Anders Tegnell: Sätt munkavle på honom

Carl Bildt om Anders Tegnell.
Bildt om Tegnell. Foto: Henrik Montgomery/TT, Claudio Bresciani/TT

Carl Bildt säger till Svenska Dagbladet att han hade sagt till statsepidemiolog Anders Tegnell med "viss skärpa" om han hade varit statsminister – och talar i termer av "munkavle".


Läs mer

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att "mycket av det vi sett är inte hållbart" och syftat till andra länders totala nedstängning av sina samhällen.

Han menar att Sveriges strategi går att hålla under en mycket längre tid.

Men förre statsministern Carl Bildt reagerade starkt på uttalandet.

"Regeringen borde nog med viss skärpa säga åt Tegnell att upphöra med att recensera och kritisera andra länder", skrev han på Twitter.

Han utvecklar resonemanget i en intervju med Svenska Dagbladet, och menar att man borde "belägga statsepidemiologen med en sorts munkavle".

– Nej, det är inte konstigt, och ja, det hade jag gjort. Det här är inte en kris där man ska sätta sig på några höga hästar, säger han till tidningen.

Bildt tror dock på att krisen kommer att bedarra, men hävdar att världsläget kommer att påverkas kraftigt framöver.

– Det här är en kris som kommer att definiera början av det här århundradet. Mycket mer än 11 september eller finanskrisen. Den kommer att slå djupare och bredare och vi är bara några månader in i den, säger förre statsministern till Svenska Dagbladet.

Läs mer: Tegnell om varför munskydd inte fungerar: "Otrevliga"

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.